Sjælland vokser skævt

FORDELING: Hovedstadens eksplosive vækst påvirker hele landet, men særligt de syd- og vestsjællandske kommuner har svært ved at følge med. 4.000 statslige arbejdspladser er blot “en dråbe”, der næppe vil rette op på den tiltagende polarisering, mener forsker.

Østsjælland rykker. Hovedstaden har over de seneste år udviklet sig til en markant vækstdynamo, der trækker omegnskommunerne mod øst med sig. Resultatet er faldende ledighed, voksende boligpriser, solide kommunale kassebeholdninger og stor tiltrækningskraft på virksomhederne. Faktisk går det så godt, at den økonomiske vækst i kommunerne tættest på Øresund og København i nogle tilfælde har overhalet hovedstaden.

Mod syd og vest ser billedet noget anderledes beskedent ud: Her oplever de fleste kommuner ganske vist også vækst, men den er lav og der er store forskelle på eksempelvis de gennemsnitlige erhvervsindkomster i Region Sjælland, der kan variere med mere end 40 procent, alt afhængig af, om du bor i Solrød eller på Lolland.

“Der er ingen tvivl om, at den østlige del af Region Sjælland oplever en betydeligt højere vækst end resten af Region Sjælland. Det er ikke overraskende qua at der i senere år har været stor vækst i Region Hovedstaden, og at det smitter af. Du ser også en positiv vækst i resten af Sjælland, men den er selvfølgelig ikke så høj som i øst,” siger Carsten Krabbe, udviklingsdirektør i Region Sjælland.

Login