SKI hæver priserne oven på økonomisk uføre

GENOPRETNING: Det bliver dyrere at købe ind gennem SKI. Det er konsekvensen af en årrække med røde tal på bundlinjen i den fælles indkøbscentral, som nu får økonomisk nødhjælp fra sine ejere, staten og KL.

Signe Lynggaard Madsen blev hentet fra Finansministeriet til SKI som administrerende direktør i 2011 for at rette op på en organisation, der var blevet hårdt ramt efter at have brudt EU's udbudsregler.
Signe Lynggaard Madsen blev hentet fra Finansministeriet til SKI som administrerende direktør i 2011 for at rette op på en organisation, der var blevet hårdt ramt efter at have brudt EU's udbudsregler.Foto: Pressefoto
Kim Rosenkilde

Havde det ikke været for den her pukkel, så havde det hele kunnet hænge sammen, og vores økonomi kunne løbe rundt.

Signe Lynggaard Madsen
Administrerende direktør for SKI
Fakta
Årsagerne til SKI's økonomiske problemer

En analyse har påpeget tre hovedårsager, der kan forklare de økonomiske problemer i SKI.

For det første er SKI’s indtægter fra rabatandele – en procentdel af leverandørernes omsætning på aftalerne – reduceret i perioden 2010-2014. Sammenholdes SKI’s rabatandelsindtægter fra 2011-2014 med niveauet i 2010, er der sket et akkumuleret fald på i alt ca. 143 mio. kr. Faldet skyldes blandt andet mindre anvendelse af aftalerne samt lavere priser på aftalerne end forudsat.

For det andet falder SKI’s indtægter fra de udbudte aftaler senere, end omkostningerne afholdes. Det bevirker, at SKI – selv under forudsætning om en omsætning, der lever op til forventningerne – ikke vil opnå økonomisk balance på en udbudt rammeaftale, før den pågældende aftale skal genudbydes.

For det tredje måtte SKI som følge af en udtalelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i 2011, der påtalte juridiske udfordringer med flere af SKI’s rammeaftaler, opsige en stor del af rammeaftalerne og fremrykke genudbud til 2011-2012. I den forbindelse har SKI afholdt en række  ekstraordinære omkostninger til intern arbejdstid og ekstern bistand, herunder Kammeradvokaten, på ca. 47 mio. kr.

Kilde: Finansministeriet ved aktstykke 156 fremsat august 2015

Kort tid inden SKI's kassekredit slipper op, har Folketingets Finansudvalg nu godkendt en saltvandsindsprøjtning til den fællesoffentlige indkøbscentral på 40 millioner kroner.

Ud over den ekstra kapital besluttede SKI's bestyrelse i foråret at sikre merindtæger på knap 12 millioner kroner årligt for at rette op på indkøbscentralens skræntende økonomi.

Det skal blandt andet sikres ved at øge SKI's indtægter med højere abonnementspriser, og ved at SKI får en større andel af den besparelse, der opnås gennem de fælles indkøbsaftaler.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00