Socialborgmester: De sårbare borgere venter på velfærdsløftet

DEBAT: Det kan ikke passe, at vi i et så rigt og velstillet land som Danmark prioriterer de socialt udsatte så lavt, som vi gør, skriver Mia Nyegaard (R).

Af Mia Nyegaard (R)
Socialborgmester i København

Flere og flere borgere har brug for en social indsats. 

Både i København og i resten af landet. Og det betyder, at vi mangler penge. Til de handicappede, til de anbragte børn, til de hjemløse. Vi mangler penge til hele socialområdet.

Senest har TV2 Lorry sat fokus på kommunens serviceniveauer på handicapområdet. Det er jeg glad for. Det giver et indblik i, hvad vi tilbyder vores borgere. 

Medarbejderne yder hver eneste dag en fantastisk indsats, men rammerne for, at de kan levere et ordentligt stykke arbejde, er under så massivt et pres, at deres faglige organisationer nu råber vagt i gevær. Også det er jeg glad for.

Vi kan ikke spare store millioner beløb og prioritere. For så at vende bunken og starte forfra året efter med at spare og prioritere. På et tidspunkt er der ikke mere at hente. Og det er dér, vi er i dag.

Åbenlyst, at økonomien ikke matcher behovet
Vi er sat i verden for at yde den bedste hjælp og service til de mest sårbare borgere i hele landet. Det kan vi ikke længere.

Lige om lidt starter budgetforhandlingerne i kommunerne. De handler om prioriteringer. Skal vi gøre mere for vores ældre, vuggestuer eller byens svageste og sårbare, som ikke er blevet prioriteret i årevis?

Vi afholdt budgetseminar i socialudvalget i Københavns Kommune i fredags. Og det er tydeligt, at det her ikke er et område, hvor der hersker store politiske forskelle partierne imellem. Netop fordi alle kan se, at økonomien ikke matcher borgernes ofte meget komplekse behov.

Min tilgang er den, at det ikke giver mening at tage penge fra anbragte børn for at give til borgere med handicap. Eller vice versa. Derfor er jeg også glad for at se, at formandskabet i Kommunernes Landsforening går ud med budskabet om, at vi skal prioritere hele socialområdet endnu højere, end vi gør i dag.

Serviceloftet skal til forhandling
Det kan ikke passe, at vi i et så rigt og velstillet et land som Danmark prioriterer de socialt udsatte så lavt, som vi gør. Det er tid til, at vi prioriterer anderledes. 

Hvad kan vi ellers gøre?

Jeg mener, at Jacob Bundsgaard og Martin Damm, formandskabet i Kommunernes Landsforening, går ind til de forestående økonomiforhandlinger med regeringen med det helt rigtige udgangspunkt: Der skal flere penge på bordet til kernevelfærden i hele landet. 

Og jeg håber, at Bundsgaard og Damm vil bringe serviceloftet med ind til forhandlingsbordet. 

Fordi det sætter grænser for, hvad kommunerne må bruge af penge. Serviceloftet skal være højere, og regeringen kunne passende se på, om der er dele af socialområdet, der skal undtages fra serviceloftet.

Regeringen gik til valg på ville løfte velfærden markant. Nu er det tid til at levere. 

Forrige artikel Dansk Byggeri: Forståelsespapiret kræver forandret anlægsloft Dansk Byggeri: Forståelsespapiret kræver forandret anlægsloft Næste artikel Bikubenfonden til KL: Penge alene løser ikke voksende mistrivsel blandt unge Bikubenfonden til KL: Penge alene løser ikke voksende mistrivsel blandt unge
 • Anmeld

  Eddie · Coach, Mentor, Psykologi vejleder.

  Problemet socialt er væsentlig større

  Hvor ligger grænsen for de socialt udsatte.
  I skrivende stund vokser problemet.
  Reformer, Kontanthjælpsloft, Ressourceydelser, Forløb uden formål, Gratis arbejdskraft til arbejdsgivere i form af praktikpladser der intet fører til.
  En lang række af nytteløse tiltag der blot enten holder folk syge, eller gør dem syge.
  Raske ledige ender enten med at blive syge eller helt hjemløse.
  Antallet af psykiatriske patienter stiger i behandlingssystemet, folk går ned.
  Nedskæringer alle vegne, velfærdssamfundet smuldrer.
  Alle ser det og alligevel fortsætter det.
  Al det der "spares" ved reformer koster i sygepenge på borgere der går ned med psykiatriske problemerstillinger, stress, angst, depressioner, i håbløshedens navn, fordi de ikke har anstændige levevilkår.. Der er mange af dem, og der bliver kun flere.
  Det er væsentligt vi får stoppet de ringe vilkår syge og ledige har.
  Reformer og loft forværrer tilstandene i væsentlig grad.
  Desværre i en sådan grad at nogle dør af konsekvenserne, andre vælger selvmord - dette er dagens Danmark.
  Nogle skriver "det kan politikerne ikke være bekendt" - personligt har jeg svært ved at se hvordan ordet bekendt kommer ind i konteksten.
  Det er ikke blot en dårlig adfærd man ikke kan være bekendt og kan sige undskyld for.
  Det er menneskers vilkår, velfærd med sygdom og død til følge.
  Det kræver mere end undskyldninger hvis ikke flere skal gå ned.
  Ironien er samtidig den økonomi politikerne giver sig selv og familie.
  Hvorfor den forskel - og i den grad.
  Det ER på tide velfærdsstaten genoprettes, hvis vi ikke vil se flere syge, selvmord, hjemløse i gaderne skabt af reformer ingen kan leve af. "Overleve med de ringeste kår i total håbløshed".

 • Anmeld

  Elisa Bülow · Gymnastiklærer

  Sandt hvad du skriver, det må stoppes.

  Fagforeningerne må komme igang det skal stoppes. Velfærden tilbage ondskaben mod de syge på jobcentrene skal stoppes, lægeerklæring betydning for førtidspension. Lægernes fagforeninger må gøre noget ved at lægeerklæringer ingen betydning har for tildeling af førtidspension. Alle fattige på kontanthjælp skal have fred og væk med kontanthjælpsloftet og ressourceforløb. Vi har kun brug for en arbejdsformidling. Væk med al den kontrol. Syge skal have sygedagpenge til de raske. Arbejdsløse skal have understøttelse til de er i arbejde, de betaler til A kasser hele livet, det er en forsikring. Der skal ryddes helt op i de onde reformer og tiden rulles tilbage til tiden hvor en dansker havde tryghed hvis de blev syge eller arbejdsløse.