Statsforvaltninger dropper lovkritik efter aftale med ministerium

HØRING: Statsforvaltningerne har sendt to forskellige høringssvar til det samme lovforslag. Det første med kritik af regeringens regnestykker, det andet uden. Det giver indtryk af magtmisbrug, mener Konservative.
Margrethe Vestagers (R) Økonomi- og Indenrigsministerium beskyldes for at presse statsforvaltningerne til at droppe kritik af regeringens regnestykker.
Margrethe Vestagers (R) Økonomi- og Indenrigsministerium beskyldes for at presse statsforvaltningerne til at droppe kritik af regeringens regnestykker.Foto: Radikale Venstre
Lasse Lange
Hvorfor sender statsforvaltningerne først et høringssvar med økonomikritik af et bestemt lovforslag på fødevareområdet for ni dage senere at sende endnu et høringssvar til det samme lovforslag - nu uden kritikken?

Det undrer politikere fra begge sider af Folketinget sig over.

"Det lugter langt væk af et voldsomt politisk pres," siger Konservatives fødevareordfører, Lene Espersen.

Også Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen, er kritisk.

"Det er meget mærkeligt, at man først modtager ét høringssvar og så et andet," siger Per Clausen.

Det ligner et forsøg på at disciplinere internt i den offentlige sektor.

Henning Jørgensen
Professor, Aalborg Universitet

Regeringen vil med lovforslaget, der 2. behandles i folketingssalen torsdag, nedlægge jordbrugskommissionerne og flytte en række landbrugsrelaterede opgaver fra de fem regionale statsforvaltninger til NaturErhvervsstyrelsen i København. Centraliseringen vil give en årlig besparelse på 6 millioner kroner, har regeringen regnet ud.

To sider forsvinder
Det regnestykke er statsforvaltningerne umiddelbart uenig i. 6. september indsender forvaltningerne et seks sider langt høringssvar med kritik af regeringens beregninger. Statsforvaltningerne finder, at regeringens regnestykker er "baseret på et ikke fyldestgørende og uaktuelt grundlag", og at "tallene i lovforslaget skal korrigeres". Ressortomlægningerne vil kun give besparelser på 400.000 kroner, vurderer statsforvaltningerne. Altså væsentlig mindre, end de 6 millioner kroner Fødevareministeriet og Økonomi- og Indenrigsministeriet har regnet sig frem til.

Høringssvaret får Fødevareministeriet, der er ansvarlig for lovforlaget, til at reagere. Fødevareministeriet tager kontakt til Økonomi- og Indenrigsministeriets departement, der aftaler med statsforvaltningerne, at statsforvaltningerne skal indsende et nyt høringssvar uden et økonomiafsnit, hvilket statsforvaltningerne gør 15. september. Det nye høringssvar er fire sider langt, to sider kortere end det første, for en tredjedel af det oprindelige indhold er borte.

K: Det ligner magtmisbrug
Konservatives Lene Espersen kalder forløbet "meget forkasteligt".

"Jeg sidder tilbage med det indtryk, at Økonomi- og Indenrigsministeriet har misbrugt sin magt til at tvinge en høringspart til at komme med et høringssvar, der passer ind i ministeriets politiske kram," siger Lene Espersen.

Professor i statskundskab ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, kalder Økonomi- og Indenrigsministeriets opførsel for disciplinerende.

"Økonomi- og Indenrigsministeriet og Finansministeriet har deres helt bestemte måder at regne på, som de vil have alle til at følge, så det ligner et forsøg på at disciplinere internt i den offentlige sektor," siger Henning Jørgensen.

Enhedslistens Per Clausen mener, at sagen viser, at man kan regne tingene ud på mange måder.

"Det her viser så, at ministeriet regner på den måde, der giver dem ret," siger Per Clausen

Ministerium har ikke ret til at bestemme
Hvis Økonomi- og Indenrigsministeriet har pålagt statsforvaltningerne at ændre deres høringssvar, vil det stride mod hele ideen med høringsprocesser, siger professor Henning Jørgensen.

"Det vil være grotesk. Statsforvaltningernes høringssvar er statsforvaltningernes suverænt, og det har Økonomi- og Indenrigsministeriet ikke ret til at bestemme over. Det gælder, selv om statsforvaltningerne er en del af ministeriets koncernstruktur," siger Henning Jørgensen.

Statskundskabsprofessoren understreger, at der ikke er noget i de forhåndenværende oplysninger, der viser, at Økonomi- og Indenrigsministeriet har gjort noget ulovligt.

Vestager: Almindelig praksis
Statsforvaltningerne har ikke ønsket at forklare, hvorfor forvaltningerne har ændret deres høringssvar, men henviser i stedet til Økonomi- og Indenrigsministeriets departement. Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager. Men i et brev til Lene Espersen afviser ministeren anklagerne om politisk pres.

"Der er intet grundlag for din påstand om, at der skulle være udøvet magtmisbrug," skriver økonomi- og indenrigsministeren.

"Det er helt almindelig praksis, at man fra et departements side koordinerer koncernens økonomi - herunder også vedrørende de underliggende institutioner. På den baggrund har statsforvaltningerne efter aftale med Økonomi- og Indenrigsministeriets departement fremsendt et revideret høringssvar, hvori der ikke indgår en opgørelse af de økonomiske forudsætninger," fortsætter Margrethe Vestager.

Konservative stemmer sammen med Dansk Folkeparti og Venstre nej til lovforslaget, for de er imod, at man centraliserer opgaver, der vedrører landbruget, i København. Også Enhedslisten er imod, at opgaverne bliver flyttet til København. Partiet mener dog, at det er en god ide at centralisere, og stemmer derfor for lovforslaget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lene Espersen

Fhv. direktør, Danske Arkitektvirksomheder, bestyrelsesformand, Green Hub Denmark, bestyrelsesmedlem, M. Goldschmidt Holding, DSB, Green Building Council Denmark/rådet for bæredygtigt byggeri, Comundo, KV Fonden
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990)

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00