Debat

Udliciter og spar milliarder af skattekroner

DEBAT: Kommunerne kan spare milliarder ved at privatisere. Og det uden at det går ud over effektiviteten. Det mener kommunalordfører for Liberal Alliance Leif Mikkelsen.
Foto: Julie Charlotte Christensen/ Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Leif Mikkelsen
Kommunalordfører for Liberal Alliance 

En af Liberal Alliances fire mærkesager er mere for skattekronerne i den offentlige sektor. Vejen hertil ligger lige for især i en tid, hvor sparekniven er skarpslebent hos de fleste: stat, kommuner, erhvervsliv og i rigtig mange husholdninger. Men samtidig med at vi skærer til og skærer fra, vil vi gerne bevare vores høje levestandard og sænke skatten.

De fleste politikere kan sige 'effektiviseringer', når løsningen på den ligning skal findes, men når det kommer til konkrete tiltag, bliver de straks mere famlende og sniksnakkende. Liberal Alliance har længe råbt på konkrete reformer, blandt andet øget udlicitering i kommunerne, og med en helt ny undersøgelse gentager vi gerne os selv. En omfattende undersøgelse viser nemlig, at landets 98 kommuner kan spare milliarder af kroner ved at udlicitere mere.

Effektivitet for mindre
Undersøgelsen, der er udarbejdet af Rambøll Management Consulting for Udbudsrådet, viser ikke alene, at landets kommuner kan få en enorm økonomisk gevinst ved at sende flere offentlige opgaver i udbud, men ligeså interessant: besparelsen går ikke ud over kvaliteten. Faktisk er brugernes tilfredshed med de private aktører på linje med eller højere end de offentlige tilbud. Der er altså ingen undskyldning for eller grund til ikke at speede op for udliciteringen.

Fakta

Leif Mikkelsen er kommunal-, trafik- og landdistriktsordfører for Liberal Alliance.

Han var i perioden 2001-2007 folketingsmedlem for Venstre hvor han var kommunalpolitisk ordfører og senere idrætsordfører. Derudover er han formand for Danske Spil og siden 2000 formand for DGI-byen i København.

Privat er han økologisk gårdejer.

Jeg har hørt flere kommuner erklære, at nu er økonomien så stram, at det kommer til at gå ud over servicen til borgerne. De taler altså for døve ører, indtil de frigør milliarder af kroner ved at lade de private virksomheder tage fat. Det er ren galimatias at tage borgerne som gidsler, når kommunerne har mulighed for flere penge lige ned i baglommen ved at sende offentlige opgaver i udbud. Det er jo ganske enkelt: Jo mere udlicitering, jo mere for danskernes skattekroner, som både kan udmønte sig i velfærd og skattelettelser.

Milliard besparelser
De danske kommuner konkurrenceudsætter i gennemsnit 25,7 procent af deres opgaver inden for byudvikling, forsyning, transport, undervisning, sundhed, socialområdet og administration. De ti bedste kommuner er helt oppe på 41,4 procent i gennemsnit, og Dansk Industri anslår, at kommunerne kan spare op mod seks milliarder kroner, hvis alle kommuner følger trop.

Faktisk er brugernes tilfredshed med de private aktører på linje med eller højere end de offentlige tilbud. Der er altså ingen undskyldning for eller grund til ikke at speede op for udliciteringen.

Leif Mikkelsen
Kommunalordfører for Liberal Alliance

Den tidligere regering havde et uambitiøst mål om, at 25 procent af kommunernes opgaver skal udliciteres. I Liberal Alliance har vi meget større armbevægelser og målsætninger, når det handler om at spare skatteydernes penge, og derfor skal kommunerne udlicitere væsentligt mere end i dag. Alt andet vil være arrogant.

Når det kommer til Thornings regering, afventer vi også på dette område en klar melding. Det er dog mit store juleønske, at såvel kommuner som regering vil kickstarte udliciteringen og ikke lade det blive ved tomme nytårsfortsætter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leif Mikkelsen

Fhv. landsformand (LA), fhv. MF (V og LA), gruppeformand & medlem af Folketingets Præsidium
landmand (Asmildkloster Landbrugsskole 1973)

0:000:00