V og K: Minister bør se på seniorjob-fidus

SENIORJOB: Både Venstre og Konservative vil have beskæftigelsesministeren til at se på, hvorvidt Mariagerfjord Kommunes praksis med at tildele etårige seniorjob er lovlig. DF ser dog ikke noget problem i den praksis.
Venstre og Konservative vil have beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til at se nærmere på kommunernes kreative seniorjob-ordninger.
Venstre og Konservative vil have beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til at se nærmere på kommunernes kreative seniorjob-ordninger.Foto: Colourbox
Jørgen Skadhede

Kommunerne skal først og fremmest bruge energien på at få folk i varig beskæftigelse og ikke på at oprette midlertidige stillinger.

Hans Andersen (V)
Arbejdsmarkedsordfører
Fakta

Personer i seniorjob
2012: 600
2013: 3.300
2014: 4.875
2015: 4.650
2016: 5.400
2017: 3.250

Tallene fra 2013 og frem er Beskæftigelsesministeriets skøn over udviklingen i ordningen. Tallet fra 2012 er det faktiske antal i seniorjob ved udgangen af året.

Seniorjob
Som en udløber af efterlønsaftalen fra 2006 blev der indført en ordning med seniorjob. Ordningen giver ledige ret til et seniorjob i kommunen på overenskomstmæssig løn, hvis de mister retten til dagpenge og har mindre end fem år til efterlønsalderen. Den ledige skal dog fortsat stå til rådighed for arbejdsmarkedet og forsøget at finde et job på ordinære vilkår.

Dagpengereformen har givet en voldsom stigning i antallet af ledige borgere, der er berettiget til et seniorjob i kommunen.

Kommunerne har længe brokket sig over ordningen. Den er ved at blive en dyr fornøjelse for kommunerne, som flere steder har svært ved at finde på, hvad de skal sætte de tusindvis af ledige seniorer til, som har mistet retten til dagpenge.

I Himmerland hos Mariagerfjord Kommune har man dog indført en praksis, der skal sætte en prop i antallet af seniorjob. Kommunen tildeler kun de ledige et midlertidigt seniorjob af et års varighed. Dermed slår kommunen to fluer med et smæk.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00