Vejledning om magtanvendelse skal revideres

ÆLDRE: Over halvdelen af kommunale sager om magtanvendelse over for borgere med demens følger ikke servicelovens regler. “Vi er nødt til at handle centralt,” siger socialministeren.

Martin Lorentsen

Ankestyrelsen har undersøgt kommunernes håndtering af servicelovens regler angående anvendelse af magt over for demente borgere. Det viste sig, at lidt over halvdelen af sagerne ikke følger reglerne. Hvis borgerne havde klaget, ville 30 af 57 sager enten blive hjemvist eller ændret. 

Det har vakt bekymring hos social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V). På et samråd i Sundhedsudvalget, indkaldt af Karin Nødgaard og Karina Adsbøl fra Dansk Folkeparti, sagde ministeren, at der vil ske ændringer, der skal vejlede og oplyse personalet bedre om magtanvendelse. 

"Vi bliver nødt til også at handle centralt for at understøtte medarbejderne i kommunerne bedst muligt på det her svære område,” sagde ministeren og fortsatte:

"Derfor er vi i gang med et arbejde, som omhandler en revision af magtanvendelsesvejledningen, sådan så den bliver mere klar og i høj grad også mere brugbar for kommunerne og derigennem selvfølgelig for personalet.”

Intet hyrdebrev til kommunerne
Der blev på samrådet efterspurgt en ekstra indskærpelse af reglerne over for kommunerne. Men Karen Ellemann stoler på kommunerne. 

Således afviste ministeren at sende et indskærpende hyrdebrev, da hun har tillid til, at kommunerne orienterer sig i Ankestyrelsens rapport, ligesom at ministeren heller ikke ville sætte en konkret dato på en samtale med KL med problemet som dagsorden. 


Læs den omtalte rapport her.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

Karin Nødgaard

Afdelingsleder, fhv. MF (DF)
lærer (Haslev Lærerseminarium 1990), diplom i ledelse (2021)

Karina Adsbøl

MF (DD), 4. næstformand, Folketingets Præsidium
social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Fredericia 2005), social sundhedshjælper

0:000:00