Om  
Ole Spiermann
Troels Lund Poulsen

Advokater fundet til uvildig undersøgelse i våbensagen

Bred kreds af partier er enige om, at advokatfirmaet Bruun & Hjejle skal forestå en uvildig advokatundersøgelse af Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), Forsvarskommandoen (FKO) og Forsvarsministeriets departement i forbindelse med indkøb af ildstøttesystemer fra virksomheden Elbit Systems til Forsvaret i januar 2023.

Ole Spiermann bliver en af de advokater fra advokatfirmaet Bruun &amp; Hjejle, der skal forestå den uvildige kulegravning af våbensagen. Han har tidligere været del af Minkkommissionen og både Tibetkommissionen I og II.<br>
Ole Spiermann bliver en af de advokater fra advokatfirmaet Bruun & Hjejle, der skal forestå den uvildige kulegravning af våbensagen. Han har tidligere været del af Minkkommissionen og både Tibetkommissionen I og II.
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Emilie Tilma

Advokaterne, der skal stå for den uvildige undersøgelse af våbensagen, er fundet.

Det bliver advokatfirmaet Bruun & Hjejle, som skal forestå undersøgelsen, der omfatter både Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), Forsvarskommandoen (FKO) og Forsvarsministeriets departement. 

Det fremgår af en pressemeddelelse på Forsvarsministeriets hjemmeside.

Det københavnske advokatfirma blev indstillet til at lede den uvildige undersøgelse af Forsvarsministeriet 7. december.

Læs også

Det kunne Altinget bekræfte efter at være kommet i besiddelse af en intern mail sendt til forsvarsordførerne fra forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V). I denne mail gav han partierne frist til fredag 8.december klokken 12 til at komme med indvendinger mod valget af Bruun & Hjejle. 

Det kan nu konkluderes, at ingen havde noget at indvende.

"Et markant billigere tilbud"

Ministeriet anbefalede ifølge mailen Bruun & Hjejle, fordi advokatfirmaet har afgivet "et markant billigere" tilbud, end hvad konkurrenterne hos Gorrissen Federspiel mente, undersøgelsen skulle koste. 

Mens Bruun & Hjejle har givet et tilbud på at lave undersøgelsen for 1,8 millioner kroner, lød Gorrissen Federspiels tilbud nemlig på 2,9 millioner kroner. 

"Forsvarsministeriet har vurderet, at begge tilbud lever op til de krav, som er stillet. Ministeriet vurderer endvidere, at der ikke er faglige aspekter, som taler for eller imod de to tilbud," skrev Troels Lund Poulsen i mailen. 

Fra Bruun & Hjejle bliver det advokaterne Ole Spiermann og Lasse Mikkelsen, der skal stå i spidsen for kulegravningen. 

Ole Spiermann er en erfaren mand i manegen, og han har tidligere været medlem af Minkkommissionen og både Tibetkommissionen I og II.

Læs også

Ingen afhøringer

Af pressemeddelelsen fremgår det, at advokatundersøgelsen skal udmønte sig i en skriftlig rapport, der afleveres til forsvarsministeren. I denne rapport forventes det, at der indgår fortrolige oplysninger. Derfor vil rapporten ikke blive offentliggjort. 

Advokaten skal dog udarbejde "en sammenfatning af alle centrale konklusioner i en form, som ikke indeholder fortrolige oplysninger, med henblik på offentliggørelse".

I forbindelse med advokatundersøgelsen kan der ikke foretages afhøringer af eller indhentes udtalelser fra implicerede embedsmænd eller andre.

Advokatundersøgelsen skal bygge på skriftligt materiale, herunder e-mails, sms’er og telefonnotater. 

Undersøgelsen forventes afsluttet så vidt muligt per 1. april 2024, skriver Forsvarsministeriet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Spiermann

Advokat (H), partner og formand, Bruun & Hjejle
cand.jur. (København Uni. 1998 ), ph.d. (Cambridge Uni. 2000)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00