Debat

Alternativets Unge: Kulturmidler skal skabe kreative borgere

DEBAT: Hvis kulturministeren ikke afskaffer omprioriteringsbidraget, er det virkelig på tide at turde omprioritere fra museer til inddragende kulturoplevelser, mener Alternativets Unge.  

Midlerne skal i højere grad prioriteres efter, om kulturinstitutionerne inddrager borgerne og derved styrker evnen til at tænke kreativt, mener Alternativets Unge. 
Midlerne skal i højere grad prioriteres efter, om kulturinstitutionerne inddrager borgerne og derved styrker evnen til at tænke kreativt, mener Alternativets Unge. Foto: Sigrid Nygaard
Astrid Johanne Bjørnskov
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Emil Ipsen
Politisk forperson, Alternativets Unge

Altinget kunne i en artikel 20. august afsløre, at Joy Mogensen til et lukket møde ikke ville love at fjerne omprioriteringsbidraget på kulturområdet i år

Hvis det viser sig at være sandt, vil det være dybt skadeligt for kulturen. Det ville være endnu et udtryk for et område, der de seneste år ikke har rørt sig ud af skyggen – et område, der er blevet sparet ihjel og desværre maksimalt har rykket småbeløb på kulturområdet hvert år.

Småbeløb, der betyder, at kulturen i Danmark ikke udvikler og ikke forandrer sig til mere moderne tider.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Kære Joy, det er derfor på tide at skabe nye løsninger for kulturområdet. Det er på tide at gøre den mere inddragende.

Færre udstillinger og museer
Jeg mener, at man skal formindske mængden af udstillinger og museer og i stedet skabe nye kulturoplevelser.

Hvis man kigger på vores uddannelser og de kompetencer, som vi giver til vores børn, er det tydeligt, at vi ikke har øjnene på fremtiden.

Emil Ipsen
Politisk forperson, Alternativets Unge

Skoleelever skal ikke bare ud og se et museum, så lærerne lige kan krydse det af på læringsmålene. Nej, kulturinstitutionerne skal inddrage eleverne, give dem oplevelser, hvor de får lov til at opleve kultur og være med til at skabe. Kultur er særligt og giver kompetencer som kreativitet og innovation. Det er kompetencer, der bliver altafgørende i fremtiden.

World Economic Forum har anslået, at evnen til at tænke kritisk og kreativt bliver blandt de vigtigste kompetencer i fremtiden. Hvis man kigger på vores uddannelser og de kompetencer, som vi giver til vores børn, er det tydeligt, at vi ikke har øjnene på fremtiden.

Kultur skal fremme kreativitet 
Det kunne helt klart løses ved at revolutionere uddannelserne, men ved at fokusere på kulturen, kan vi faktisk komme lige så langt både nemmere og billigere.

Det er dog ikke nok at skabe mere inddragende kulturoplevelser i folkeskolen og gymnasierne. Vi skal også skabe flere kreative fristeder, hvor man har mulighed for at komme gratis og udfolde sig gennem for eksempel design, maling, musik eller andet kreativt.

Kommunerne skal ansætte kunstnere til at skabe fællesskaber, hvor borgere kan komme ud i naturen eller i byen, hvor de kan få inspiration og hjælp til at udfolde sig kreativt.

Det er klart, at hvis man investerer mere i inddragende kultur, at det kan få konsekvenser for de mere konservative institutioner med klassiske udstillinger. Jeg mener dog, at det er nødvendigt for at skabe forandring i kulturmiljøet.

Læs også

Mod til at prioritere
Institutionerne skal blive bedre til at inddrage og dermed blive en del af løsningen, men hvis de nægter, må midlerne prioriteres mod de institutioner, der evner at være en del af udviklingen.

Danmark har på nuværende tidspunkt intet mindre end 320 forskellige museer ifølge Danmarks Statistik, så prioriteringer behøver nødvendigvis ikke at skade den kulturelle kapital i landet. Desuden kan vi med en mere inddragende kulturprofil skabe mere innovative og nye kulturoplevelser, der kan afløse mulige lukninger.

Borgerne fortjener en anden kultur. Spørgsmålet er, om vi tør give det til dem, når det kræver en forandring på kulturområder, som vi ikke har set i mange år.

Jeg håber, Joy finder det mod i stedet for at fortsætte de uendelige besparelser på området.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emil Ipsen

Forperson, Alternativets Unge, projektmedarbejder, Advice, grundlægger, God Debat
Samfundsfag og Retorik (Københavns Uni.)

0:000:00