Debat

Biskop og museumschef: Regeringen må åbne dørene til museer og kirker

DEBAT: Politikerne på Christiansborg skal ligesom som kollegerne i Tyskland, Italien og USA se det som vigtigt at genåbne kirker og museer, skriver biskop og museumsdirektør.

Politikerne må huske, at jo længere tid vi er afskåret fra fællesskabet, jo større bliver meningsløsheden i vores coronaramte tilværelse, skriver biskop og museumsdirektør.
Politikerne må huske, at jo længere tid vi er afskåret fra fællesskabet, jo større bliver meningsløsheden i vores coronaramte tilværelse, skriver biskop og museumsdirektør.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Bjerrum-Jensen og Elof Westergaard
Direktør, Ringkøbing-Skjern Museum, og biskop, Ribe Stift

De danske politikere har i denne tid en svær opgave, nemlig den gradvist og langsomt at genåbne det danske samfund.

De må foretage en både sundhedsmæssig og økonomisk vurdering af kommende lempelser. Hvor meget vil åbning af dette og hint medføre af øget smitterisiko, og hvad vil det koste samfundet at lade det være fortsat lukket.

Som henholdsvis museumsleder og biskop vil vi imidlertid gerne appellere til, at regeringen åbner dørene allerede nu, om ikke andet så på klem, både til museer og kirker.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vi mennesker har brug for at forstå vores liv i en større sammenhæng. Mennesket er ikke kun natur og potentiel smittebærer. Vi er historiske, kulturelle og psykologiske, ja åndelige væsener, der spørger efter mening og mål i livet og lever af at indgå i fællesskab.

Jo længere tid, vi er afskåret fra det fællesskab, jo større bliver meningsløsheden og tomheden i vores coronaramte tilværelser. Derfor håber vi, at Christiansborgpolitikerne i lighed med deres kolleger i Tyskland, Italien og USA ser det som vigtigt at genåbne kirker og museer i "næste åbningsbølge".

I denne situation er det næsten et held, at der er god plads til mange gudstjenester – og ellers kan der holdes flere.  

Mette Bjerrum-Jensen og Elof Westergaard
Direktør, Ringkøbing-Skjern Museum, og biskop, Ribe Stift

Borgere har brug for kirkernes rum
Vi har brug for kirkernes rum til at give os et sted at give udtryk for vores bekymringer for vores nærmeste, der kan blive syge eller for vores livsgrundlag, som vi ikke er sikre på, at vi stadig har efter krisen.

Vi har brug for troen og præsten til at give os håb, og kirken er et ansvarligt sted at mødes forsigtigt. Her er det let at uddele håndsprit, det er let at holde afstand, og i denne situation er det næsten et held, at der er god plads til mange gudstjenester – og ellers kan der holdes flere.

Vi håber på et samfund, der snart er normalt igen, og med til normalt er, at vi tør planlægge vores sommer. Vi ved godt, at vi måske ikke kan rejse til Italien og har erkendt, at vi ikke skal stå skulder ved skulder med vores venner til festival.

Men vi har brug for fælles kulturoplevelser, og museerne er trygge rum at få dem i. Museumsgæster opfører sig i forvejen pænt, og de fleste museer er allerede i gang med at tilpasse billetsalg, caféer og faciliteter til, at vi kan holde endnu større afstand, mens aktiviteter og udstillinger gøres virusfjendtlige. 

Læs også

Kan indrettes efter forsamlingsregler
Giv os retningslinjer, og vi vil leve op til dem. Vi er kreative og er klar til at skabe nye måder at være sammen i kirkelige og kulturelle fællesskaber på.

Hvis vi må forsamles 10, 50 eller 100, kan vi indrette os efter det. Hvis vi skal sidde, stå og gå med to meters afstand, kan vi tydeligt anvise, hvordan kirkegængere og museumsgæster gør det.

Vi kan synge med masker på eller finde andre udtryksformer. Vi kan afskærme de frivillige, vilde vikinger, så de fortsat kan vise sysler frem til gæsterne, og vi kan ensrette rundgangen i vores museer.

Skal vi mødes i landskabet omkring historie, så er vi klar til det. Skal vi holde gudstjeneste og kirkelige handlinger på kirkegården, vil det ofte være muligt.

Kan vi invitere skoleklasser til at bruge museerne som et ekstra læringsrum – med god afstand og ofte med gode udearealer – så har museerne velsmurte læringstilbud tilpasset folkeskolens mål.

Vi kan ovenikøbet sætte coronakrisen i perspektiv og give eleverne en historisk ballast til at tro på, at samfundet bliver sig selv igen.

Sætter menneskers liv i perspektiv
Fejringen af 75-året for befrielsen står for døren og skulle have være fejret på museerne i hele Danmark.

Befrielsesaftenen 4. maj, hvor vi sætter lys i vinduerne, minder os lige som Phillip Fabers fællessang om betydningen af at leve i frihed, men også om at det er fællesskabet, der er værd at kæmpe for.

Museer og kirker er med til at sætte menneskers liv i perspektiv, skabe fællesskab og give tro. I en tid, hvor vi er meget overladt til os selv og vores egne små cirkler og smittekæder, er der virkelig brug for, at vi kan vi kan komme ind på museerne og ind i kirkerne.

Vi har brug for at se frem til en sommerhusferie med museumsbesøg og brug for at se frem til det næste bryllup. Kirken og kulturen kan med fordel ses som en styrke og gøres til fanebærere i genåbningen af samfundet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Elof Westergaard

Biskop, Ribe Stift, forfatter, formand, Foreningen for Kirkegårdskultur & Folkekirkens uddannelses- og videnscenter (FUV), Foreningen for Kirkegårdskultur, Løgumkloster Kirkemusikskole, Ribe Katedralskole, Museet for Religiøs Kunst
cand.theol. (Aarhus Uni. 1991)

Mette Bjerrum Jensen

Direktør, Ringkøbing-Skjern Museum (2018-), bestyrelsesmedlem, Dansk Kyst og Naturturisme, bestyrelsesmedlem, Destination Vesterhavet
cand.mag. forhistorisk arkæologi (Aarhus 2003), ph.d. (2009)

0:000:00