Debat

Danske Biografer: Kulturlivet må ud af ekkokamrene

DEBAT: Kulturlivet er i store træk ude af trit med befolkningen. Eneste gangbare løsning er at sikre en større folkelig opbakning, hvis man vil grønthøsterbesparelserne til livs, skriver Kim Pedersen, formand for Danske Biografer.

Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Pedersen
Formand, Brancheforeningen Danske Biografer

Altingets kulturredaktør, Peter Pagh-Schlegel, havde 13. december en udmærket analyse om besparelser på kulturområdet og kulturlivets affærdigelse af Altingets undersøgelse på området.

Faktisk nægter kulturlivet at tro, at folket blåstempler besparelser. Ikke desto mindre er besparelser en del af den politiske virkelighed. Og det bør kulturlivet så sandelig tage seriøst.

Kultur er vigtigt. Det er simpelthen limen, der binder os sammen som nation, men som med så meget andet er det først, når det ikke er der, man begynder at savne det. Den situation skulle vi nødig ende i, før politikerne anerkender værdien af et ordentligt kulturudbud af bred diversitet.

Kulturlivet kan lave nok så mange undersøgelser og råbe og skrige, hvor vigtig kultur er. Det vil dog næppe få politikerne til at ændre holdning.

Kim Pedersen
Danske Biografer

Kulturlivet - ude af takt med befolkningen
Jeg kan godt forstå, at kulturlivet nægter at tro, at folket blåstempler besparelser. Kulturlivet er jo i store træk fuldstændig ude af takt med befolkningen. Det er en skam, da det jo er samme befolkning, som via skattekronerne understøtter den overvejende del af kulturlivet i Danmark. En folkelig opbakning er derfor ikke alene vigtig, det er simpelthen forudsætningen for, at kulturlivet overhovedet kan opretholdes på et fornuftigt niveau.

Man oplever mange i kulturlivet, som bruger store ressourcer på at opfinde andre succeskriterier end folkelig opbakning. De anerkender simpelthen ikke vigtigheden af folkelig opbakning, når det handler om deres egen kunst.

Man oplever mange i kulturlivet skutte sig sammen i små ekkokamre og kun lytte til argumenter, som understøtter deres egne forudindtagede holdninger.

Læs også

Man oplever kunstnere, hvis kunst kun bliver rost af andre kunstnere, som har snablen lige så dybt begravet i statskassen som dem selv og dermed fejlagtigt tror, der er tale om bred, folkelig opbakning. Men det er indavl og fjernt fra folk, der ikke er begavet med kunstnerisk talent, men som dog nyder god kultur, når de endelig bliver præsenteret for det.

Jeg har oplevet en statsstøttet kulturjournalist præsentere en historie om Guldpalmevinderen i Cannes, som var det afsløringen af skandalen med Anna Britta Troelsgaard Nielsen, der jo er sigtet for at snyde Socialministeriet for 111 millioner kroner. Kun meget få husker vel egentlig, hvem der i år vandt Guldpalmen i Cannes, men det var filmen ”Shoplifters” af den japanske instruktør Hirokazu Kore-eda.

Filmen er efter ni ugers visning i biograferne blevet set af sølle 13.705 danskere, fortrinsvis fra det københavnske og aarhusianske område. Altså ikke ligefrem en historie, som har kunnet sætte nationen på den anden ende. Ligesom store dele af kulturlivet var journalisten uden forbindelse med den store, brede danske befolkning.

Tag til Varde, og se, hvad I er oppe imod
Som jeg sagde til kulturjournalisten, vil jeg sige til hele kulturlivet: Tag tre måneders fast ophold i Varde, og oplev, hvad I er oppe i mod. Hvad det er, der får politikerne til at grønthøste kulturområdet.

I forbindelse med Kulturmødet på Mors iagttog jeg to lokale ægtepar, som mødte hinanden på vej til og fra mødet. Manden fra ægteparret, som var på vej hjem fra Kulturmødet, sagde højt: ”Nu har jeg dæl’me fået kultur nok for flere år” på syngende jysk.

Kulturlivet kan lave nok så mange undersøgelser og råbe og skrige, hvor vigtig kultur er. Det vil dog næppe få politikerne til at ændre holdning.

Eneste gangbare løsning er at sikre kulturlivet større folkelig opbakning, hvis man skal stoppe grønthøsteren. Kom ud af ekkokamrene, og bland jer med folket, og sørg for at skabe et kulturliv, som også har bred folkelig opbakning, og dermed sikre den kultur, som ingen af os jo dybest set kan leve foruden. Adopt, adapt, improve.

Der er ingen nemme genveje, det bliver hårdt slid og et pænt stykke op ad bakke, men jeg er sikker på, at lyset skinner krystalklart for enden af tunnelen, hvis blot kulturlivet anerkender vigtigheden af bred, folkelig opbakning som succeskriterie.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00