Politisk ordfører hos Danmarksdemokraterne: "De vigtigste kulturinstitutioner skal ikke nødvendigvis ligge i København"

Der er behov for et grundlæggende opgør med den kulturelle skævvridning mellem land og by, mener Danmarksdemokraternes Peter Skaarup. Desuden er det afgørende, at rammerne for kulturlivet fremover sættes med brede aftaler i Folketinget, lyder det.

”Det er skønt med de her store institutioner, vi har i København. Men vi skal gerne bredere ud. Vi skal gerne have hele landet med.” 
”Det er skønt med de her store institutioner, vi har i København. Men vi skal gerne bredere ud. Vi skal gerne have hele landet med.” Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Danmarksdemokraterne med Inger Støjberg i spidsen har endnu ikke udrullet et egentligt politisk program forud for det forestående folketingsvalg.

Heller ikke når det gælder kulturpolitikken er partiet klar til at fremhæve flere punkter, som partiet særligt vil slå til lyd for og markere sig på.

Det fastslår partiets politiske ordfører og tidligere mangeårige gruppeformand i Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, da Altinget beder ham nævne tre ting på kulturområdet, der er særligt afgørende for det nye parti. 

I stedet fremhæver han en enkelt kulturpolitisk mærkesag. Og det er at gøre op med den kulturelle skævvridning mellem land og by.

Hvad vil politikerne med kulturpolitikken efter et valg?

Hvad vil partierne med kulturpolitikken i Danmark?

Og hvilken betydning har det, hvem der ender med at sidde i ministerkontorerne efter valget?  

Det vil Altinget stille skarpt på i en stribe interviews med partiernes kulturordførere frem mod valgdagen.  

Du kan læse interviewene her. 

Der er nemlig et presserende behov for at styrke den eksisterende kultur i provinsen samt sikre en mere ligelig fordeling af kulturtilbud på tværs af landet, mener Peter Skaarup.

”Det er utroligt vigtigt, at vi får bedre forbindelseslinjer mellem landsdelene. Vi skal sikre, at der er kultur ude i provinsen. Når det lokale supermarked eller hospital forsvinder fra lokalområder, så forvinder kulturen også stille og roligt. Så er det ikke sikkert, der er meget gang i forsamlingshuset eller teatret,” siger han og tilføjer:

”Det er skønt med de her store institutioner, vi har i København. Men vi skal gerne bredere ud. Vi skal gerne have hele landet med.”

Peter Skaarup nævner den regionale filmfond FIlmFyn og Den Vestdanske Filmpulje som eksempler på, at det sagtens kan lade sig gøre at understøtte kulturen både nationalt og regionalt med base uden for hovedstaden.

”De vigtigste kulturinstitutioner skal ikke nødvendigvis ligge i København, selvom det er sådan, vi har vænnet os til, at det er,” siger han.

Vil have ændret kulturstøtten

Hvordan vil I understøtte mere kultur uden for de større byer?

"Man skal i hvert fald kigge på statsstøtten til kulturen. I diskussionen omkring museerne er det jo ret små midler, man tildeler kulturinstitutionerne i provinsen. Der bliver givet mange flere penge til institutionerne i København. Der er vi nødt til grundlæggende at få gjort op med skævvridningen."

Det er utroligt vigtigt, at kulturlivet nu får en længere periode uden restriktioner. Så selv hvis coronaen brager løs igen til efteråret, så må det ikke betyde nedlukninger igen

Peter Skaarup
Politisk ordfører, Danmarksdemokraterne

Skal der flere penge på bordet, eller mener du, at man bør omfordele penge fra de store institutioner i eksempelvis hovedstaden til provinsen?

"Jeg kan ikke blive specifik på det nu. Der har vi kigget for lidt på det. Men selve det overordnede, nemlig at vi også skal have de små og sårbare lokalområder med, det synes jeg er rigtig vigtigt. 

Hvad ser du som den største udfordring for dansk kulturliv? 

"Selvom corona er overstået i forhold til restriktioner, der gjorde det umuligt at gå i biografen, teatret eller til koncerter, så er mange stadig først lige akkurat begyndt at gøre brug af kulturtilbuddene igen."

"De store begivenheder - festivalerne eksempelvis - er netop blevet afholdt for første gang siden nedlukningen. Det er vigtigt, at kulturlivet får lov at fortsætte, selv hvis coronaen i et eller andet omfang blusser op igen i efteråret."

"Det er utroligt vigtigt, at kulturlivet nu får en længere periode uden restriktioner. Så selv hvis coronaen brager løs igen til efteråret, så må det ikke betyde nedlukninger igen, men at vi derimod må lære at leve med corona, som vi gør med andre sygdomme."

Vil ikke lægge sig fast på konkret politik

Hvordan kommer Danmarksdemokraterne til at markere sig kulturpolitisk i valgkampen?

"Det kommer helt an på, hvilke dagsordener der kommer til at fylde. Jeg forestiller mig eksempelvis, at der bliver en diskussion om det medieforlig, S-regeringen har indgået. Det blev et meget smalt forlig. Derfor er troen på det som noget langsigtet ikke eksisterende, og det er virkelig skidt for medierne."

"Derudover mener jeg ikke, at de to socialdemokratiske kulturministre i denne regeringsperiode for alvor har formået at sætte kulturen på dagsordenen. Jeg synes så særligt, at diskussionen omkring adgang til kultur i hele landet er værd at tage op."

Dit tidligere parti, Dansk Folkeparti, var jo selv med til at forlade forhandlingerne om medieaftalen. Hvad mener Danmarksdemokraterne om medieforliget. Er I enige med de andre blå partier i, at det skal rulles tilbage ved et regeringsskifte? 

"Det har vi ikke noget grundlag for at svare på lige nu. Det vil vi kigge helt fordomsfrit på efter et valg. Problemet er, at medieforliget er meget kortsigtet. Og regeringen vidste jo godt, at valget lå relativt lige forude, og alligevel indgik den en smal medieaftale."

"Men Danmarksdemokraterne vil arbejde for at sikre større politisk ejerskab over kultur- og mediepolitikken i Danmark. Og det kræver, at vi fremover gør en indsats for at sikre brede aftaler i Folketinget for at sikre en kontinuitet i kulturpolitikken, som jeg synes er meget vigtigt."

På hvilke punkter forestiller du dig, at Danmarksdemokraterne vil adskille sig fra Dansk Folkeparti på kulturpolitikken? 

"Det synes jeg ikke er min opgave at definere lige nu. Vi er så tidligt i forløbet omkring politik fra Danmarksdemokraterne. Vi har prioriteret at få opstillet kandidater. Og det er vi stadig i gang med. Det kan vi endnu ikke komme ind på."

Vil du også tøve med fortsat at stå fast på dine egne kulturpolitiske udspil i Dansk Folkeparti. Eksempelvis forslaget om, at modtagere af kulturstøtte ikke må booke musikere med plettet straffeattest? 

"Det er klart, at de ting, som andre partier er kommet med, det er fortid. Nu kigger vi fremad, og så kommer Danmarksdemokraterne med en politisk platform - også kulturpolitisk - det er der ingen tvivl om."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

0:000:00