Her er det danske valgresultat: Så mange mandater får partierne

SF blev større end Socialdemokratiet. Og både Radikale og Moderaterne har sikret sig plads i Europa-Parlamentet. Nu er det de personlige stemmer, der tælles op. Få overblik over resultaterne her. 

SF-spidskandidat Kira Marie Peter-Hansen og SF-forperson Pia Olsen Dyhr blev mødt af stor jubel, da de ankom til Christiansborg på valgaftenen.  
SF-spidskandidat Kira Marie Peter-Hansen og SF-forperson Pia Olsen Dyhr blev mødt af stor jubel, da de ankom til Christiansborg på valgaftenen.  Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Katrine Falk LønstrupKasper Frandsen

Det er første gang, at det sker: SF slår Socialdemokratiet ved et valg. 

SF snupper nemlig med 17,4 procent et ekstra mandat i forhold til de to mandater, partiet har siddende nu. Socialdemokratiet fortsætter med at have tre mandater, men får blot 15,6 procent af stemmerne. Det er en tilbagegang på 5,9 procentpoint i forhold til EU-valget i 2019.

Det er et af de mest markante resultater for det danske europaparlamentsvalg, hvor overraskende 58,2 procent af vælgerne har fundet vej til stemmeboksen.

DF sikrer sig en enkelt plads i Europa-Parlamentet, mens Venstre er blevet halveret og får to mandater. Men partiets resultat overgår markant de sidste mange måneders ellers nedslående målinger.

Radikale og Moderaterne har i målingerne op til EU-valget kæmpet om ét enkelt mandat. Men begge partier endte alligevel med at sikre sig en plads i parlamentet. 

Derimod endte Liberal Alliance med kun at få et mandat, selvom partiet har ligget til minimum to mandater i hele valgkampen. Det er dog første gang, at partiet får plads i parlamentet.

 
Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024