Kommentar af 
Niels Frid-Nielsen

Udfordringerne står i kø for den nye kulturminister

Uanset hvem, der bliver den nye kulturminister, er der rigeligt med udfordringer at tage fat på. Lad os få Kulturminister, der smøger ærmerne op og tager fat fra første dag, skriver Niels Frid-Nielsen.

Danskerne er i stort tal er gået over til lydbøger, og litteratur er i stigende grad noget, man køber på nettet fremfor i en boglade. Hvordan sikrer vi, at der også er boglader og biblioteker i hele Danmark i fremtiden? Spørger Niels Frid-Nielsen i dette indlæg. 
Danskerne er i stort tal er gået over til lydbøger, og litteratur er i stigende grad noget, man køber på nettet fremfor i en boglade. Hvordan sikrer vi, at der også er boglader og biblioteker i hele Danmark i fremtiden? Spørger Niels Frid-Nielsen i dette indlæg. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Niels Frid-Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Uanset om Zenia Stampe (R) eller Jan E. Jørgensen (V) bliver den næste Kulturminister, så venter virkeligheden på hende eller ham. Fjernt fra forhandlingsbordene ude i virkelighedens verden venter en række udfordringer på den nye minister allerede fra den første dag i Kulturministeriet.

Jeg nævner i flæng: Medieforliget, DR’s mediearkiv, museerne, litteraturen og kulturhusene.

Medieforliget er vedtaget med smallest muligt flertal. De borgerlige mener, at forliget er en ommer. Rød blok venter på at implementere det. En ny regering skal tage stilling til, hvad der skal ske med medieforliget.

Vælger man at skrive det om, er DR den varme kartoffel. Blå blok vil stramme tøjlerne og tage nogle af de penge, som den socialdemokratiske regering fandt til DR i sit forlig. Et kompromis kunne måske være at frigøre flere midler til den public service-pulje, alle kan søge?

Vælger man at implementere medieforliget, bliver det store spørgsmål, hvordan man får streamingtjenesterne til at yde det kulturbidrag på seks procent, som et politisk flertal har vedtaget.

Det skulle nødigt gå sådan, at tjenesterne bare flytter deres kontorer til udlandet for at undgå at betale skat i Danmark. Eller for den sags skyld nedprioriterer Danmark som et territorium, man ikke gider at have med at gøre.

Balladen om rettighedsspørgsmål tidligere på året viste med al tydelighed, at det ikke er nok at vedtage en aftale. Det er mindst lige så vigtigt, at de involverede parter også forstår og accepterer den.

I medieforliget hedder det, at "DR’s arkiver udgør en vigtig del af den danske kulturarv, og DR’s digitaliserede arkivmateriale skal stilles til rådighed for danskerne". Tiden er nu inde til at gøre de smukke tanker om folkets mediearkiv til virkelighed.

Det er langt fra alt programindhold i DR, der er digitaliseret. Hvornår får vi det hele digitaliseret? Og hvordan sikrer vi, at al DR’s programindhold gøres gratis tilgængeligt for alle?

Det hedder i forliget, at "der etableres en søgbar adgang til borgere via Det Kongelige Bibliotek til arkivmateriale fra DR". Der er ingen tvivl om, at Det Kongelige Bibliotek er et fremragende sted at arkivere programindhold, men igen: Hvordan sikrer vi, at danskerne frit og kvit får adgang til materialet, også hvis de tillader sig at bo på Fyn eller i Jylland?

Der må hurtigst muligt laves en praktisk køreplan for folkeliggørelsen af DR’s arkiver.

Det er nu mere end fem år siden, at daværende Kulturminister Mette Bock (LA) lovede, at museumsloven skulle justeres i løbet af et års tid. Siden er museerne blevet syltet – og mange kæmper for overlevelse.

Støtten til museerne foregår efter uholdbare tilfældighedsprincipper 

Niels Frid-Nielsen
Kulturkommentator

Før pandemien blev der solgt 15 millioner billetter om året til de danske museer. Siden er tallet styrtdykket.

Støtten til museerne foregår efter uholdbare tilfældighedsprincipper og de statsgarantier, der giver museer adgang til internationalt samarbejde, har i årevis ikke godkendt nye museer i Danmark.

Der er brug for, at arbejdet med en ny museumslov sættes i gang den dag, den nye Kulturminister tiltræder.

Læs også

Under pandemien vænnede danskerne sig til at blive hjemme på divaneseren i stedet for at gå ud i byen. Derfor har biografer, spillesteder og teatre nu svært ved at få folk af huse. Den nuværende situation er ikke holdbar, hvis vi også i fremtiden ønsker et land med levende, udøvende kunst.

Det er ikke bare et spørgsmål om penge. Det handler nok så meget om at skabe vilkår, der igen kan gøre det levende kulturliv bæredygtigt i Danmark. Kunne man for eksempel forestille sig, at man udstyrede alle unge mellem 18 og 25 år med et kulturelt klippekort til gratis kulturoplevelser?

Tilsyneladende var litteratur det område indenfor kulturlivet, der slap bedst gennem pandemien. Danskerne hyggede sig indendørs med en god bog, mens man ventede på, at covid-19 drev over.

Men nu viser det sig, at papirpriserne stiger voldsomt, at danskerne i stort tal er gået over til lydbøger, og at litteratur nu om stunder i stigende grad er noget, man køber på nettet i stedet for i en boglade.

Hvordan sikrer vi, at der også er boglader og biblioteker i hele Danmark i fremtiden? Hvordan sikre mangfoldighed i udbuddet, når det bliver dyrere at producere bøger, og forlagene derfor fristes til at skære i de mindre sikre udgivelser?

Det er nu, en ny regering må overveje, om dansk litteratur skal sikres ved hjælp af en ny litteraturlov.

Og så er der kulturhusene. I 50 år har de nu bidraget til at skabe et kulturliv, der er i øjenhøjde med danskerne. Som paddehatte har de spredt sig fra København til hele landet. De inspirerer biblioteker, museer og teatre, der arbejder på at gøre sig brugerrelevante.

Længe nok har kulturlivet været parkeret bag et læs med akutte problemer. Lad os få en Kulturminister, der smøger ærmerne op

Niels Frid-Nielsen
Kulturkommentator

Kulturhusene er om noget en succes, der er vokset nede fra og op, sådan som græsrødder har det med at gøre.

Den tidligere Kulturminister Joy Mogensen (S) lovede, at hun ville gøre kulturhuse lovpligtige på linje med biblioteker, men hun nåede ikke at virkeliggøre den smukke tanke. Lad os få det gjort, inden vinteren bliver til forår.

Der er nok at tage fat på for en ny kulturminister. Udfordringerne står i kø. Heldigvis.

Længe nok har kulturlivet været parkeret bag et læs med akutte problemer. Lad os få en Kulturminister, der smøger ærmerne op og tager fat fra første dag.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00