Ukrainsk ambassadør: "Rusland forsøger at udrydde alt, der bidrager til en forståelse af os som et selvstændigt land"

Store dele af Ukraines kulturarv er gået tabt, siden landet for et år siden blev angrebet af Rusland. Bomber har lagt talrige museer, biblioteker og historiske bygninger i ruiner. Det er et målrettet forsøg på at knægte ukrainernes nationalitetsfølelse, lyder det fra ambassadør.

Unesco, der er FNs organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab, har bekræftet ødelæggelser af 241 steder med kultur i Ukraine.
Unesco, der er FNs organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab, har bekræftet ødelæggelser af 241 steder med kultur i Ukraine.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Hundredvis af kunstobjekter, historiske bygninger og genstande er blevet ødelagt i bomberegnen, siden Rusland for et år siden angreb Ukraine, og endnu flere objekter er blevet stjålet.

Krigen har trukket dybe spor i landets uerstattelige kulturarv, fastslår Ukraines ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk. 

Derfor har den ukrainske regering for nylig bedt Danmark og andre allierede om at give yderligere kulturel støtte, mens både tunge våben og ammunition fra vesten fortsat sendes mod frontlinjerne.

”De har angrebet et gammelt museum, som er dedikeret til den ukrainske filosof Hryhorii Skovoroda. De har angrebet religiøse klostre. I de generobrede områder kan vi se, hvordan de har ødelagt talrige museer og stjålet alle museumsgenstandene,” siger Ukraines ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinyk.

Han er overbevist om, at der ligger en bevidst og klar strategi bag ødelæggelserne af landets museer, biblioteker og historiske monumenter.

”Det handler om at nedbryde den ukrainske selvforståelse. Rusland forsøger at udrydde alt, der bidrager til en forståelse af os som et selvstændigt land. Det er afgørende for dem at eliminere alt forbundet til vores nationale identitet,” siger ambassadøren og uddyber:

”Derfor er kultur også blevet et ekstremt sensitivt emne under krigen, og vi forsøger at evakuere så mange kulturgenstande fra fronten som overhovedet muligt. I gaderne kan du se, hvordan vi dækker vores historiske monumenter med store sandsække for at beskytte dem.”

De ukrainske myndigheder og kulturaktører har udarbejdet en lang liste over de mest akutte og konkrete behov i forbindelse med beskyttelsen af kulturarven.

Listen er blandt andre blevet sendt til alle EU-landenes kulturministre og indeholder ønsker, som samlet set koster omkring to milliarder kroner. Det drejer sig om alt fra økonomisk støtte til kunstnere og institutioner samt helt konkrete redskaber til at beskytte kulturarven i en krigszone.

Nær Kharkiv fjerner medarbejdere en statue af den ukrainske filosof Hryhorii Skovoroda efter et russisk bombeangreb på museet dedikeret til ham. 
Nær Kharkiv fjerner medarbejdere en statue af den ukrainske filosof Hryhorii Skovoroda efter et russisk bombeangreb på museet dedikeret til ham.  Foto: Ricardo Moraes/Reuters/Ritzau Scanpix

Uerstattelig kulturarv går tabt

Unesco, der er FNs organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab, har bekræftet ødelæggelser af 241 steder med kultur i Ukraine samt tyverier af ukrainske samlinger. 

Konkret er eksempelvis 18 museer, 86 historiske bygninger, 19 monumenter og 12 biblioteker ødelagt eller beskadiget. Derudover er en lang række kirker og klostre ifølge opgørelserne lagt i ruiner.

Størstedelen af ødelæggelserne har fundet sted i Kharkiv-regionen, som før krigen var særligt kendt for sin imposante arkitektur.

Vi vil beskytte vores identitet, så vi kan give den videre til de næste generationer.

Mykhailo Vydoinyk, Ukraines ambassadør i Danmark

Ifølge Ukraines egne opgørelser er der sket skade på mere end 1000 objekter af kulturel betydning for landet.

”Hver eneste dag i krigen mister vi mere og mere. Rusland forsøger at slette alt relateret til ukrainsk kultur fra jordens overflade. Og det er derfor, vi beder vores allierede om at hjælpe os med at beskytte vores kulturarv,” siger ambassadør Mykhailo Vydoinyk og tilføjer:

”Det er virkelig afgørende for os. Vi vil beskytte vores identitet, så vi kan give den videre til de næste generationer. Så vidt muligt forsøger vi at evakuere alle vores arkiver og kunstværker, som er placeret tæt på frontlinjen. Men vi mangler fundamentale ressourcer til at beskytte vores kulturarv."

Museerne, som er blevet forskånet for russiske angreb, er i massive økonomiske problemer grundet manglende besøgene, fortæller han. Og grundet manglende adgang til strøm, risikerer samlingerne at gå til, lyder det.

”De skal holde en bestemt temperatur for, at de historiske samlinger og kunstværkerne ikke går til. Men det kan de ikke grundet russiske angreb på kritisk infrastruktur. Derfor har vi blandt andet brug for mange generatorer,” siger han.

”Vores opgave bliver også at sørge for, at russere ikke kan smugle og videresælge de genstande, som allerede er stjålet. Derudover ønsker vi hjælp til at digitalisere alle arkiverne på vores museer. På den måde kan vi sørge for at dokumentere, at de tilhører Ukraine,” uddyber ambassadøren.

 

 En ukrainsk kvinde ved indgangen til et kulturhus i byen Chuhiuv i Kharkiv-regionen. 
 En ukrainsk kvinde ved indgangen til et kulturhus i byen Chuhiuv i Kharkiv-regionen.  Foto: Nacho Doce/Reuters/Ritzau Scanpix

Gamle bydele skal genopbygges

Du kalder ødelæggelserne af kultur en bevidst strategi for at svække nationalitetsfølelsen. Er du bekymret for, at Rusland i en vis grad kan lykkes med det?

”Ærligt talt, ikke længere. Fordi nu har vi en meget stærk tro på, at vi kommer til at vinde den her krig. Vi er mere end overbeviste om, at det kommer til at ske,” siger han med henvisning til ukrainernes fremskridt flere steder på slagmarken, hvor mange områder er generobret. 

Men frygter du, at jeres nationale identitetsfølelse kan komme til at lide et knæk?

”Tidligere i historien er det aldrig lykkedes nogen at undergrave vores forståelse af os selv som land og vores ønske om frihed og selvstændighed. Og det kommer Rusland heller ikke til at lykkes med i dag.”

Hvordan får det dig til at føle, når du siger, de gør det bevidst?

”Ødelæggelserne bliver begået af de mennesker, der plejede at omtale Rusland som Ukraines storebror og talte om, hvordan vi er tæt forbundet. Mange russere har fortalt, hvordan de har nydt at besøge Ukraine - spise vores mad og se vores film.”

”Og nu viser de deres sande ansigt. Nu begår de grusomheder. Tusindvis af mennesker bliver dræbt, og de ødelægger og stjæler vores kulturgenstande. Det er forfærdeligt at indse. Men det er virkeligheden, som vi nu forholder os til.”

Hvad bliver jeres kulturpolitiske hovedfokus, når krigen en dag slutter?

”Det bliver, hvordan vi genopfører de ødelagte museer. Hvordan vi genopbygger den gamle arkitektur i de ukrainske byer. Den centrale del af Warszawa blev fuldstændig ødelagt under Anden Verdenskrig. Men siden har Polen genopbygget byen, præcis som den var før ifølge gamle billeder og arkitekttegninger. Vi vil gøre det samme,” siger Mykhailo Vydoinyk.

Altinget har også forsøgt at få en kommentar fra den russiske ambassade i Danmark, som ikke er vendt tilbage på vores henvendelse.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mykhailo Vydoinyk

Ukraines ambassadør til Danmark
international økonomi (Lviv National Ivan Franko Uni. 2000)

0:000:00