Energistyrelsen: Olieboringer på Lolland kan føre til fracking

TILLADELSE: Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) ventes onsdag at give hollandsk firma tilladelse til olieboringer på Lolland og Falster. Boringerne kan ende med brug af den kritiserede udvindingsmetode fracking, der ifølge ekspert bliver aktuel, hvis hollænderne finder olie.

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) ventes onsdag at give tilladelse til olieboringer og fracking på Lolland.
Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) ventes onsdag at give tilladelse til olieboringer og fracking på Lolland.Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Man bør aldrig fracke. Det kan ikke være rimeligt, at man skal pumpe kemikalier ned i undergrunden, når man dybest set ikke ved, hvilken effekt de vil have over tid

Tarjei Haaland
Klima- og energiekspert, Greenpeace

Hvis det hollandske firma Nail Ressources som ventet får tilladelse til olieboringer på Lolland og Falster, kan det betyde fracking dybt under øernes roemarker.

Det fremgår af en redegørelse fra Energistyrelsen, der anbefaler klima- og energiminister, Lars Christian Lilleholt (V) at give firmaet lov til at bruge den kontroversielle metode i jagten på det sorte guld.

”Alle tilladelser til efterforskning og indvinding af kulbrinter (olie/gas, red.) og geotermisk energi kan føre til behov for frakturering både i efterforskningsfasen og en eventuelt senere indvindingsfase,” står der i Energistyrelsens redegørelse.

Dokumentation

Sagen kort: 

Energistyrelsen modtog den 17. maj 2016 en ansøgning fra Nail Resources om en tilladelse til efterforskning og indvinding af kulbrinter og den 1. september 2016 om en tilladelse til efterforskning og indvinding af geotermisk energi til fjernvarme omfattende det samme område på hovedparten af Lolland-Falster. 
16. maj 2017 sendes Energistyrelsens redegørelse af sagen og indstilling til godkendelse til Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg.
13. juni forelægger energiministeren sagen for udvalget, og sagen rammer medier og lokalpolitikerne. Det planlægges, at sagen også skal behandles på det næste udvalgsmøde onsdag den 21. juni.

Tilladelsen gives efter "åben dør-proceduren". Åben dør-proceduren giver olieselskaberne mulighed for løbende at søge om tilladelser til efterforskning og indvinding af olie og naturgas i meget store dele af Danmark. Ordningen omfatter hele landområdet, de indre farvande og Nordsøen. Baggrunden for proceduren er et ønske om at tiltrække olieselskaber med nye efterforskningsidéer til områder, hvor efterforskningen ikke hidtil har ført til fund af olie og gas.

- Fakta fra Energistyrelsen og Altinget


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00