Lilleholt udskyder oliejagt for tredje gang

OLIE: Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) skubber nok engang beslutningen om tilladelse til olieefterforskning på Lolland. Samtidig undersøges muligheden for at fjerne fracking-metoden helt fra tilladelsen.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Daniel Bue Lauritzen

For tredje gang udskyder Lars Christian Lilleholt (V) sin beslutning om, hvorvidt det hollandske firma Nail Ressources kan få tilladelse til at bore efter olie, gas og geotermi på Lolland. 

Det stod klart efter torsdagens samråd i klima- og energiudvalget. 

"Jeg har bedt Energistyrelsen beskrive sagen nærmere særligt i forhold til praksisen for åben-dør, så vi er sikre på, at alle sten er vendt, inden jeg tager stilling til, om der kan gives tilladelse," sagde han under mødet.  

Samtidig fortalte klima- og energiministeren, at han har bedt Energistyrelsen undersøge muligheden for at fjerne fracking fra alle fremtidige tilladelser til olieefterforskning på land.

"I forhold til åben-dør-proceduren vil jeg gerne undersøge, hvilke konsekvenser det vil skabe for fremtidig efterforskning og indvinding på land, hvis vi betinger denne nye type tilladelser af, at der ikke må anvendes frakturering på land," sagde Lars Christian Lilleholt. 

Lilleholt: Vi overholder Paris-aftalen
Det hollandske firma har helt ekstraordinært måtte vente i flere måneder på at få tilladelsen til at lede efter olie og gas i den danske undergrund. Normalt gives der på grund af den såkaldte åben-dør-ordning tilladelse efter en rent administrativ procedure.

Men efter at Altinget i juni kunne fortælle, at tilladelsen også kan føre til fracking, er sagen blevet et politisk spørgsmål.

Og derfor glæder Alternativets ordfører for grøn omstilling, Christian Poll, sig over ministerens initiativ: 

"Det er super godt og meget positivt, at ministeren vil fjerne tilladelse til fracking," sagde han på mødet. 

Der er dog stadig malurt i oppositionens bæger. For selvom fracking nu ser ud til at udgå som standard i tilladelserne til olie og gas-efterforskning, er Christian Poll grundlæggende utilfreds med, at hollænderne ser ud til at få tilladelse til at lede efter fossile brændsler. Det er på kant med Paris-aftalen, mener han:

"Jeg vil mene, at en tilladelse til at lede efter nye fossile brændsler de facto underløber Paris-aftalen. Verden styrer lige nu mod en global opvarmning, der er langt større end de 1-2 grader, der er målet med Paris-aftalen," sagde han under samrådet. 

Men det afviste Lars Christian Lilleholt under samrådet:

"Jeg mener, at vi overholder Paris-aftalen til punkt og prikke. Paris-aftalen forpligter hverken Danmark eller andre lande til at lade olie og gas-reserver ligge i jorden," sagde han. 

Dokumentation

Sagen kort: 

Energistyrelsen modtog 17. maj 2016 en ansøgning fra Nail Resources om en tilladelse til efterforskning og indvinding af kulbrinter og 1. september 2016 om en tilladelse til efterforskning og indvinding af geotermisk energi til fjernvarme omfattende det samme område på hovedparten af Lolland-Falster. 
16. maj 2017 sendes Energistyrelsens redegørelse af sagen og indstilling til godkendelse til Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg.
13. juni forelægger energiministeren sagen for udvalget, og sagen rammer medier og lokalpolitikerne. Det planlægges, at sagen også skal behandles på det næste udvalgsmøde onsdag 21. juni.

Tilladelsen gives efter "åben dør-proceduren". Åben dør-proceduren giver olieselskaberne mulighed for løbende at søge om tilladelser til efterforskning og indvinding af olie og naturgas i meget store dele af Danmark. Ordningen omfatter hele landområdet, de indre farvande og Nordsøen. Baggrunden for proceduren er et ønske om at tiltrække olieselskaber med nye efterforskningsidéer til områder, hvor efterforskningen ikke hidtil har ført til fund af olie og gas.

Fracking
Ved fracking pumpes vand, sand og kemikalier ned i undergrunden for at øge trykket på olie og gasreserverne. På den måde kan ellers utilgængelige brændsler presses op til overfladen. Teknologien er kontroversiel, fordi der er risiko for grundvandsforurening. Tidligere har fracking i forbindelse med boringer efter skifergas i Nordjylland skabt store folkelige protester.

- Fakta fra Energistyrelsen og Altinget


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Poll

Specialkonsulent, DTU, afdelingen for Kvantitativ Bæredygtighedsvurdering
civilingeniør (DTU,1991)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00