Grøn lejr: Udskudt olietilladelse er en sejr

FRACKING: Danmarks Naturfredningsforening og Greenpeace glæder sig over, at Lars Christian Lilleholt (V) nok engang har udskudt beslutningen om at give tilladelse til olieboringer på Lolland. 

Foto: /ritzau/Charlie Riedel
Daniel Bue Lauritzen

Det hollandske firma Nail Ressources må væbne sig med endnu en portion tålmodighed. 

Torsdag var det ventet, at klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) ville imødekomme deres ansøgning om tilladelse til efterforskning til at bore efter olie og gas på Lolland, men i stedet udskød han for tredje gang beslutningen.

Og det vækker glæde i den grønne lejr:

Dokumentation

Sagen kort: 

Energistyrelsen modtog 17. maj 2016 en ansøgning fra Nail Resources om en tilladelse til efterforskning og indvinding af kulbrinter, og 1. september 2016 om en tilladelse til efterforskning og indvinding af geotermisk energi til fjernvarme omfattende det samme område på hovedparten af Lolland-Falster. 
16. maj 2017 sendes Energistyrelsens redegørelse af sagen og indstilling til godkendelse til Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg.
13. juni forelægger energiministeren sagen for udvalget, og sagen rammer medier og lokalpolitikerne. Det planlægges, at sagen også skal behandles på det næste udvalgsmøde onsdag 21. juni.

Tilladelsen gives efter "åben dør-proceduren". Åben dør-proceduren giver olieselskaberne mulighed for løbende at søge om tilladelser til efterforskning og indvinding af olie og naturgas i meget store dele af Danmark. Ordningen omfatter hele landområdet, de indre farvande og Nordsøen. Baggrunden for proceduren er et ønske om at tiltrække olieselskaber med nye efterforskningsidéer til områder, hvor efterforskningen ikke hidtil har ført til fund af olie og gas.

Fracking
Ved fracking pumpes vand, sand og kemikalier ned i undergrunden for at øge trykket på olie- og gasreserverne. På den måde kan ellers utilgængelige brændsler presses op til overfladen. Teknologien er kontroversiel, fordi der er risiko for grundvandsforurening. Tidligere har fracking i forbindelse med boringer efter skifergas i Nordjylland skabt store folkelige protester.

- Fakta fra Energistyrelsen og Altinget


0:000:00