Lolland Kommune kræver udskydelse af olieboringer

OPRÅB: I et brev til energiminister Lars Chr. Lilleholt og Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg opfordrer Lolland Kommunes borgmester og viceborgmester til, at der foretages endnu en høring af de berørte kommuner, før der tillades olie-, gas- og geotermijagt på Lolland og Falster.

Foto: Steen Jacobsen/Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Energiministeren og Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg bør udskyde beslutningen om at give tilladelse til boringer efter olie, gas og geotermi på Lolland og Falster, til der har været en grundig høring af de berørte kommuner – Lolland og Guldborgsund.

Sådan lyder det i et brev sendt til Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg fra Lolland Kommunes borgmester Holger Schou Rasmussen (S) og viceborgmester Henrik Høegh (V).

”Energistyrelsen anmodede i maj 2016 om en udtalelse fra kommunerne. Høringsskrivelsen fyldte én side + et kort over Danmark, hvor Lolland-Falster var farvet blåt. Der fremgik intet om virksomhedens konkrete planer eller forventede undersøgelsesmetoder, og Lolland Kommune har dermed ikke haft mulighed for at udtale sig om det konkrete indhold af tilladelsen,” skriver de i det fælles brev til udvalget.

Dyb bekymring for potentielle ricisi
Meldingen kommer, efter det hollandske firma Nail Ressources har søgt om tilladelse til at lede efter olie, gas og geotermi på Lolland og Falster.

Tilladelsen blev oprindeligt anset som en teknikalitet, der kun ventede på ministerens godkendelse, men den er siden blevet til en politisk varm kartoffel, fordi der med boringerne kunne blive tale om såkaldt ’fracking’.

Læs også: Energistyrelsen: Olieboringer på Lolland kan føre til fracking

Ved fracking pumpes vand, sand og kemikalier ned i undergrunden for at øge trykket på olie og gasreserverne. Teknologien er kontroversiel, fordi der er risiko for grundvandsforurening.

Og netop muligheden for eventuel fracking vækker bekymring på Lolland.

”Lolland Kommune arbejder målrettet med omstilling til grøn og vedvarende energi. Olie- og gasudvinding har ingen plads i den fremtid, og vi er samtidig dybt bekymrede over den potentielle risiko for drikkevand, landbrugsjord og naturværdier, som særligt ”fracking” vil udgøre,” skriver Holger Schou Rasmussen og Henrik Høegh i brevet og tilføjer:

”Så længe vi ikke har konkret viden om den påtænkte koncession, må vi naturligvis sige nej til et projekt med så langsigtede og vidtrækkende konsekvenser.”

Over for Altinget vil det hollandske firma Nail Ressources ikke udelukke, at virksomheden holder sig fra brug af fracking. Firmaets administrerende direktør pointerer dog, at firmaet ikke har nævnt fracking i sin ansøgning.

Læs også: Hollændere: Vi har ikke nævnt fracking i Lolland-ansøgning

Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg har indtil nu udskudt beslutningen ad to omgange.

Dokumentation

Sagen kort
Energistyrelsen modtog 17. maj 2016 en ansøgning fra Nail Resources om en tilladelse til efterforskning og indvinding af kulbrinter (olie og gas) og 1. september 2016 om en tilladelse til efterforskning og indvinding af geotermisk energi til fjernvarme omfattende det samme område på hovedparten af Lolland-Falster.

16. maj 2017 sendes Energistyrelsens redegørelse af sagen og indstilling til godkendelse til Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg.

13. juni forelægger energiministeren sagen for udvalget, og sagen rammer medier og lokalpolitikerne. Det planlægges her, at sagen også skal behandles på det næste udvalgsmøde onsdag 21. juni.

21. juni beslutter udvalget og ministeren at udskyde beslutningen yderligere, da medlemmer af Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget savner svar på en række spørgsmål fra ministeren. Det er nu forventningen, at ministeren giver svar senest 29. juni, og en udtalelse om sagen fra udvalget bliver givet derefter.

Tilladelsen gives efter "åben dør-proceduren". Åben dør-proceduren giver olieselskaberne mulighed for løbende at søge om tilladelser til efterforskning og indvinding af olie og naturgas i meget store dele af Danmark. Ordningen omfatter hele landområdet, de indre farvande og Nordsøen.

Baggrunden for proceduren er et ønske om at tiltrække olieselskaber med nye efterforskningsidéer til områder, hvor efterforskningen ikke hidtil har ført til fund af olie og gas.

- Fakta fra Energistyrelsen og Altinget


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Høegh

Formand, Biogas Danmark
landbruger (Næsgård Agerbrugsskole 1974)

Holger Schou Rasmussen

Borgmester (S), Lolland Kommune, formand, Femern Belt Development
lærer (Vordingborg Statsseminarium 1992)

0:000:00