Enhedslisten og Radikale vil skærpe kontrol med gift i byggematerialer

GRUNDVAND: Kontrollen med biocider i byggematerialer skal skærpes, mener Radikale og Enhedslisten. Dansk Byggeri maner til besindighed, mens Danske Vandværker opfordrer til en ny og samlet biocidstrategi.

Biocider anvendes i byggematerialer og risikerer ligesom pesticider at ende i grundvandet. 
Biocider anvendes i byggematerialer og risikerer ligesom pesticider at ende i grundvandet. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen
Fakta
Hvad er biocider?
Biocider er en betegnelse for kemiske stoffer, der er beregnet til at bekæmpe skadedyr, bakterier og svampe med mere. Biocider bruges i modsætning til plantebeskyttelsesmidlerne ikke på landbrugets marker og i gartnerier, men til gengæld til bekæmpelse i en lang række andre sammenhænge.

Biocidprodukter skal godkendes af Miljøstyrelsen, før de må sælges. Et middel kan blive godkendt, hvis tre vigtige forhold er i orden: Det må ikke være skadeligt for de mennesker, der skal bruge det, det må ikke være skadeligt for miljøet, og det skal være effektivt til den konkrete anvendelse.

Kilde: Miljøstyrelsen

Der skal skrues op for kontrollen med pesticidernes ofte oversete lillebror, biociderne.

Sådan lyder det fra både Enhedslisten og Radikale Venstre, der reagerer på et nyt biocidudspil fra Danske Vandværker. 

"Vi skal selvfølgelig have samme sikkerhedstilgang til biociderne som til pesticiderne," siger miljøordfører i Radikale Venstre, Ida Auken.

Dokumentation

Det foreslår Danske Vandværker, at en biocidstrategi skal indeholde

  •  Afdækning af, i hvilket omfang biocider fra tagflader, husmure, veje med videre strømmer med regnvand ned til overflade- og grundvand, og hvilke konsekvenser det har for drikkevandet. Sikre, at alle relevante biocider og deres nedbrydningsprodukter indgår i grundvandsovervågningen (Grumo).

  • Styrket kontrol med biocidholdige produkter som maling og træbeskyttelse, herunder ulovlig import og brug af biocidholdige produkter.

  • Styrket forskning i biociders betydning for menneskers sundhed

  • Afdækning af, hvilke tekniske og økonomiske konsekvenser et potentielt øget fund af biocider i drikkevandet har for forsyningerne. Hvilke rensemetoder findes der, og hvilke økonomiske konsekvenser vil det have for vandforbrugerne, hvis der skal investeres i nye vandbeskyttelses- eller renseanlæg? 

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024