Forsker: Bæredygtigt Landbrug manipulerer mine udtalelser

LANDBRUG: KU-forsker bag rammevilkårs-rapport fra 2012 kritiserer Bæredygtigt Landbrug for at fordreje hans udtalelser om rapportens konklusioner. Bæredygtigt Landbrug afviser kritikken.

Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

”KU-forsker undsiger falske konklusioner på rammevilkårsrapport.” Sådan lyder overskriften på en ny artikel på Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside. Her kalder KU-forsker Kim Martin Lind mediernes gengivelsen af en KU-rapport fra 2012 om landbrugets konkurrenceevne for usand.

Men overfor Altinget afviser Kim Martin Lind den udlægning.

”Bæredygtigt Landbrugs fremstilling af mine udtalelser er fordrejende og manipulerende. Artiklens konklusioner er forkerte,” siger han.

Den 12. september lagde Bæredygtigt Landbrug en artikel op på sin hjemmeside med overskriften ”KU-forsker undsiger falske konklusioner på rammevilkårsrapport”. Artiklen gør op med, at flere medier – inklusive Altinget – har henvist til, at en KU-rapport fra 2012 vurderer, at landbrugets gæld er hovedårsag til landbrugets økonomiske problemer. Og at miljøreglerne derfor udgør en mindre del af problemet. Der bliver specifikt henvist til, at ”Niels Krause-Kjær i Deadline på DR2 påstod, at rapporten konkluderede, at miljøregler ikke betød det væsentlige i forhold til landbruget”.

Jeg ved ikke, hvordan de fortolker mine svar i den retning. Men det er absolut ikke, hvad jeg mener.

Kim Martin Lind
Forsker ved KU

’Ikke hvad jeg mener’
Medierne har også peget på en nyere rapport fra COWI, hvor konklusionen også er, at det i særdeleshed er gælden, der gør det svært for dansk landbrug at konkurrere.

De to rapporter er nævnt i forbindelse med dækningen af den nye CBS-rapport om landbrugets rammevilkår, der tegner et dystert billede af konsekvenser ved danske miljøregler.

Men ifølge Bæredygtigt Landbrugs hjemmeside har hverken medier eller interesseorganisationer styr på fakta om KU-rapporten fra 2012 om landbrugets rammevilkår. Og meldingen kommer som nævnt oven i købet fra KU-forsker Kim Martin Lind, der er én af to hovedforfattere på rapporten.

Problemet er bare, at han ikke kan genkende udlægningen fra Bæredygtigt Landbrug.

”Jeg ved ikke, hvordan de fortolker mine svar i den retning. Men det er absolut ikke, hvad jeg mener,” siger Kim Martin Lind.

Gælden er det umiddelbare problem
Så det er ikke forkert, når medierne har udlagt rapporten som, at gælden er et større problem end rammevilkårene for landbruget?

”Nej.”

Han fortæller, at han talte med Bæredygtigt Landbrug om, at det er vigtigt ikke at konkludere alt for firkantet på konklusionerne fra 2012.

”Vi kommer frem til, at gælden er det umiddelbare problem. Men der er tale om skøn, som ikke er mejslet i granit,” siger Kim Martin Lind og fortsætter:

”Hovedsageligt på grund af den forholdsvis store gæld har dansk landbrug tabt produktivitet i forhold til andre lande. Vi vurderer, at det er hovedproblemet for landbruget.”

Lydklip som dokumentation
Bæredygtigt Landbrug har sendt Altinget et lydklip fra interviewet med Kim Martin Lind. Det dokumenterer ifølge Bæredygtigt Landbrug hovedbudskabet om, at Kim Martin Lind undsiger mediernes konklusioner om, at gælden betyder mere end miljø-reglerne.

Klippet lyder:

Journalist: ”Når I laver alle de her forbehold, kan I så sige, hvor meget gælden betyder i forhold til rammevilkårene? Det kan man vel ikke rigtigt udtale sig om, hvis man ikke har et reelt billede af rammevilkårene?”

Kim Martin Lind: ”Nej. Altså. Jeg kan godt se din pointe dér. Pointen i vores rapport er nok mere, at det umiddelbart forestående problem er gælden med hensyn til refinansiering. Og med hensyn til nye investeringer.”

Direktør: Helt rimeligt
Direktør i Bæredygtigt Landbrug Hans Aarestrup afviser kritikken. Han peger i en mail til Altinget på, at han har lyttet hele interviewet igennem og ikke ser grund til at ændre noget.

”Kim Martin Lind forholdes til udsagn fra blandt andet Niels Krause-Kjær og bliver spurgt, om man kan konkludere således ud fra rapporten,” skriver Hans Aarestrup og fortsætter:

”Det siger han nej til, og det er rimeligt at opfatte det som, at han undsiger de konklusioner nogen har draget på baggrund af rapporten.”

”Direkte adspurgt om man kan konkludere ud fra rapporten, at gælden er et større problem end rammevilkårene, når man ikke har undersøgt rammevilkårene til bunds, svarer han, at det kan man ikke,” skriver Hans Aarestrup.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00