Debat

Forsker: Landskred skal medtænkes i en national klimatilpasningsplan

Vi vil se flere landskred i Danmark som følge af klimaforandringerne. Samtidig vil grundvandet stige, og det kan potentielt skabe store problemer herhjemme. Det må vi allerede nu forsøge at komme til livs i klimatilpasningsplanen, skriver Kristian Svennevig.

Landskred bør føjes til listen over konsekvenser af klimaforandringerne sammen med stormfloder, ekstremnedbør og stigende grundvand. Alt sammen noget, vi skal tackle med blandt andet klimatilpasning, skriver Kristian Svennevig.
Landskred bør føjes til listen over konsekvenser af klimaforandringerne sammen med stormfloder, ekstremnedbør og stigende grundvand. Alt sammen noget, vi skal tackle med blandt andet klimatilpasning, skriver Kristian Svennevig.Foto: Kristian Svennevig
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Klimaforandringerne vil medføre, at landskred vil ske hyppigere i de kommende år – hvilket blandt andet er dokumenteret i IPCC-rapporter. Der er flere grunde til dette, men på vores breddegrader skyldes det især stigende grundvand. Derudover kan øget nedbør, stigende havniveau og bølgeerosion ved kraftigere storme også spille en rolle.

Temadebat

Hvordan skal en national klimatilpasningsplan se ud?

Det er over et år siden, at miljøminister Lea Wermelin (S) satte gang i arbejdet om at få en national klimatilpasningsplan, der skal sørge for, at vi kan undgå oversvømmelser og andre problemer, der opstår som følge af stigende grundvand og ekstreme nedbørsmængder.

"Vi står over for en fremtid med højere vandstande, voldsommere storme og mere regn. Derfor skal vi sikre en klimatilpasning, som er klog, langsigtet og som hænger sammen. Hvor vi ser på udfordringerne som en helhed – fra kilde til kyst – og ser på, hvordan risikoen udvikler sig over tid", lød det fra miljøministeren i november 2020.

Planen blev sat til at skulle forhandles i begyndelsen af 2022, men der er ikke sket noget, siden et tværministrielt analysearbejde og fire konkrete pilotprojekter blev søsat i slutningen af 2020.

Og efter at stormen Malik gav skader og skabte problemer med høje vandstande flere steder i landet, er flere politikere og aktører nu utålmodige efter at få sat den lovede klimatilpasningsplan på forhandlingsbordet.

Derfor sætter vi i en kommende temadebat på Altinget Miljø fokus på, hvad en kommende klimatilpasningsplan skal indeholde. Derfor spørger vi politikere, aktører og forskere:

  • Hvad skal en klimatilpasningsplan indeholde?
  • Hvad bør prioriteres højest i en kommende klimatilpasningsplan?
  • Er der særlige områder, man bør gøre ekstra meget for at beskytte?

Om temadebatter:

Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Klimaforandringerne giver øget skredaktivitet

For første gang har GEUS lavet en landsdækkende kortlægning af landskred i Danmark. Det blev til over 3.200, både aktive i bevægelse samt gamle, inaktive landskred. Vores indledende analyser af det store datasæt viser, at en lille del af de aktive landskred er bebyggede.

Det største aktive landskred, vi indtil videre har fundet, ligger ved Kongstrup på Røsnæs og strækker sig over 900 meter af kysten og 300 meter ind i land. Der ligger cirka 60 huse ovenpå, og skreddet bevæger sig med op til fem centimeter om året.

Fra nogle af landskreddene ved vi, at der er en klar sammenhæng imellem øget skredaktivitet og forhøjet grundvandsstand. Det kommer til udtryk ved, at skreddene efter våde vintre kan bevæge sig langt hurtigere end de gør i løbet af de tørre somre.

Nye grundvandsmodeller for Danmark frem mod 2100 viser, at grundvandet vil stige med op til 75 centimenter som følge af klimaforandringerne. Dette vil uden tvivl have en effekt på landskred i Danmark: Nye skred vil kunne udvikle sig, og gamle vil have øget aktivitet.

Vi har dog ikke det fulde overblik over, hvor stort problemet er, samt hvad de konkrete konsekvenser vil være for de enkelte skred. For at komme det nærmere kræves der i første omgang mere dybdegående analyser af vores database over danske skred og især af enkelte repræsentative landskred.

Selv på det meget foreløbige grundlag, vi nu har, er der ingen tvivl om, at klimaforandringerne vil påvirke landskred i Danmark, og at det vil have negative effekter.  

Kristian Svennevig
Geolog, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

Et spørgsmål om klimatilpasning

Ved at undersøge sammenhængen imellem grundvand og skredbevægelse i udvalgte landskred, vil vi kunne finde ud af, hvad en hævet grundvandsstand som følge af klimaforandringerne konkret vil betyde for skredbevægelsen. Det vigtigste her er at undersøge, om der er kritiske tærskelværdier for, hvornår landskred går fra langsom bevægelse til meget hurtig.

Først når disse nærmere analyser foreligger, kan vi overveje eventuelle afbødningstiltag. Disse kunne for eksempel være grundvandssænkning eller konstruktion af huse, så de kan modstå skredbevægelser. Det er dog meget individuelt fra landskred til landskred, om afbødning er muligt og hvordan. Et andet vigtigt tiltag er at sikre, at information når ud til berørte grundejere, så de kan leve med landskred på et oplyst grundlag.

Forskningen i landskred er fortsat i sin spæde barndom i forhold til viden om andre emner indenfor klimatilpasning. Der er derfor stadig mange spørgsmål, der mangler at blive besvaret: Hvordan vil landskred reagere på klimaforandringerne? Hvordan vil det konkret komme til udtryk, og hvor hurtigt vil det udvikle sig? Hvad er det egentlige omfang af problemet, og hvad er samfundsøkonomien bag afbødning af landskred i forhold til andre klimatilpasningstiltag?

Selv på det meget foreløbige grundlag, vi nu har, er der ingen tvivl om, at klimaforandringerne vil påvirke landskred i Danmark, og at det vil have negative effekter.

Derfor skal landskred føjes til listen over konsekvenser af klimaforandringerne sammen med stormfloder, ekstremnedbør, stigende grundvand med mere. Og så skal det ikke mindst tænkes med i en national klimatilpasningsplan, da landskred, ligesom de andre konsekvenser af klimaforandringerne, ikke respekterer kommunalgrænser.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00