Debat

Venstre: Borgerne fortjener klarhed omkring fremtidens klimasikring

Borgere og lokalpolitikere er frustrerede over, at der ikke er klarhed over, hvad de selv konkret må gøre for at imødekomme oversvømmelserne fra kyster og vandløb. Derfor er det tid til, at vi får gang i forhandlingerne om klimatilpasningsplanen, skriver Jacob Jensen (V).

For Venstre er det vigtigt, at vi undgår store oversvømmelser både i private hjem, på veje og på marker. Vi skal have fokus på, at vandet kan løbe ud i havet igen efter massive regnskyl, ligesom de mange overløb med spildevand fra rensningsanlæg skal undgås af hensyn til vores vandmiljø, skriver Jacob Jensen (V).
For Venstre er det vigtigt, at vi undgår store oversvømmelser både i private hjem, på veje og på marker. Vi skal have fokus på, at vandet kan løbe ud i havet igen efter massive regnskyl, ligesom de mange overløb med spildevand fra rensningsanlæg skal undgås af hensyn til vores vandmiljø, skriver Jacob Jensen (V).Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Jacob Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Klimaforandringerne er en aktuel trussel, som hver eneste dag påvirker vores verden. Og da Danmark er et land omgivet af kystlinjer, vil vi i fremtiden få endnu flere alvorlige problemer med stigende vandstande og oversvømmelser. Derfor bekymrer det os i Venstre, at miljøminister Lea Wermelin fortsat ikke har indkaldt os til forhandlinger om en national klimatilpasningsplan.

Temadebat

Hvordan skal en national klimatilpasningsplan se ud?

Det er over et år siden, at miljøminister Lea Wermelin (S) satte gang i arbejdet om at få en national klimatilpasningsplan, der skal sørge for, at vi kan undgå oversvømmelser og andre problemer, der opstår som følge af stigende grundvand og ekstreme nedbørsmængder.

"Vi står over for en fremtid med højere vandstande, voldsommere storme og mere regn. Derfor skal vi sikre en klimatilpasning, som er klog, langsigtet og som hænger sammen. Hvor vi ser på udfordringerne som en helhed – fra kilde til kyst – og ser på, hvordan risikoen udvikler sig over tid", lød det fra miljøministeren i november 2020.

Planen blev sat til at skulle forhandles i begyndelsen af 2022, men der er ikke sket noget, siden et tværministrielt analysearbejde og fire konkrete pilotprojekter blev søsat i slutningen af 2020.

Og efter at stormen Malik gav skader og skabte problemer med høje vandstande flere steder i landet, er flere politikere og aktører nu utålmodige efter at få sat den lovede klimatilpasningsplan på forhandlingsbordet.

Derfor sætter vi i en kommende temadebat på Altinget Miljø fokus på, hvad en kommende klimatilpasningsplan skal indeholde. Derfor spørger vi politikere, aktører og forskere:

  • Hvad skal en klimatilpasningsplan indeholde?
  • Hvad bør prioriteres højest i en kommende klimatilpasningsplan?
  • Er der særlige områder, man bør gøre ekstra meget for at beskytte?

Om temadebatter:

Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er ikke meget mere end en måned siden, at stormen Malik rasede over det danske land. Man forsøgte flere steder at sikre sig mod truslen med blandt andet sandbunker og watertubes, men alligevel fik en lang række borgere oversvømmet kældre og marker af de voldsomme stormfloder.

For hver gang vi oplever disse kraftfulde hændelser fra naturen, stiger bekymringen blandt de udsatte borgere for, hvornår det vil ske igen. Personligt har jeg selv set med egne øjne, hvordan oversvømmelser og bekymringer herfor har påvirket en by som Jyllinge Nordmark nær Roskilde. Den utryghed bør ingen borgere gå rundt med.

Siden 2020 har vi intet hørt fra miljøministeren. Derfor har vi desværre ingen idé om, hvordan den socialdemokratiske regering vil hjælpe alle de borgere, som i stigende grad bekymrer sig om naturens voldsomme kræfter omkring os.  

Jacob Jensen
Miljøordfører, Venstre

Stilhed fra miljøministeren trods gode intentioner

Derfor var vi enormt positive, da miljøminister Lea Wermelin helt tilbage i efteråret 2020 annoncerede forhandlinger med Folketingets øvrige partier om en national klimatilpasningsplan. Forhandlinger, som Venstre naturligvis vil gå konstruktivt ind til.

Men siden da har vi intet hørt – hverken hvornår forhandlingerne forventes påbegyndt, eller hvad de vil komme til at indeholde. Derfor har vi desværre ingen idé om, hvordan den socialdemokratiske regering vil hjælpe alle de borgere, som i stigende grad bekymrer sig om naturens voldsomme kræfter omkring os.

Samtidig oplever vi en frustration blandt både borgere og lokalpolitikere, der ikke oplever, at der er klarhed over, hvad de selv konkret må gøre for at imødekomme oversvømmelserne fra kyster og vandløb.

For Venstre er det vigtigt, at vi undgår store oversvømmelser både i private hjem, på veje og på marker. Vi skal have fokus på, at vandet kan løbe ud i havet igen efter massive regnskyl, ligesom de mange overløb med spildevand fra rensningsanlæg skal undgås af hensyn til vores vandmiljø. Vi er klar til at prioritere en fremtidssikring af vores kyster.

Ulighed mellem land og by

Undersøgelser viser, at det som følge af de stigende vandstande og oversvømmelser kun vil blive endnu sværere at få folk til at bosætte sig i de danske yderområder i fremtiden.

Dette skyldes blandt andet, at der er en større risiko forbundet med boliglån i disse områder. Det vidner om, at problemet ikke kun er aktuelt i forhold til klimamæssige konsekvenser, men også risikerer at skabe øget ulighed mellem land og by i fremtiden.

Vi skal blive bedre til at tænke i løsninger på tværs af både kommuner og myndigheder. Det, der sker i én kommune, kan være centralt for det, der sker i nabokommunen. Derfor er det så vigtigt, at vi får en samlet national klimatilpasningsplan.

Jacob Jensen
Miljøordfører, Venstre

Det, mener vi i Venstre, at vi bør tage alvorligt og arbejde for at forebygge. Det må ikke være postnummeret, der afgør, om man trygt kan bosætte sig i lige præcis det område, man drømmer om.

Flere står klar til at hjælpe med opgaven

Det er som udgangspunkt en grundejers ansvar at tilpasse sin ejendom, og opgaven med at hjælpe borgerne ligger umiddelbart hos kommunerne. Men det er til tider en for stor og dyr opgave at løfte for kommunerne, og i de tilfælde bør staten gå ind og hjælpe.

Derfor skal vi i de kommende forhandlinger drøfte, hvem der skal løfte ansvaret for klimasikring i fremtiden. Jeg ved, at blandt andet Danske Regioner har meldt sig på banen og er klar til at få et større ansvar for at håndtere opgaven. Vi skal samtidig blive bedre til at tænke i løsninger på tværs af både kommuner og myndigheder. Det, der sker i én kommune, kan være centralt for det, der sker i nabokommunen. Derfor er det så vigtigt, at vi får en samlet national klimatilpasningsplan.

Jeg ser frem til, at den socialdemokratiske regering forhåbentlig snart vil indkalde Folketingets partier til forhandlinger, så vi kan give borgerne den klarhed omkring klimasikring, de fortjener.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Jensen

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 1998)

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00