Opsamling: En national klimatilpasningsplan skal udarbejdes på tværs

Kommunerne skal samarbejde og ikke efterlades alene med en stor klimatilpasningsopgave, lyder det fra en række utålmodige aktører i Altingets temadebat om en kommende national klimatilpasningsplan.

Stormen Malik gav i januar skader og skabte problemer med høje vandstande flere steder i landet. Derfor er flere aktører nu utålmodige efter at få sat den lovede klimatilpasningsplan på forhandlingsbordet.
Stormen Malik gav i januar skader og skabte problemer med høje vandstande flere steder i landet. Derfor er flere aktører nu utålmodige efter at få sat den lovede klimatilpasningsplan på forhandlingsbordet.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lukas Oliver Rastovic

En national klimatilpasningsplan skal være helhedsorienteret og udarbejdes på tværs. Både på tværs af kommunale og regionale grænser, fordi søer, vandløb og kyststrækninger strækker sig på tværs af kommuner og regioner. Og så skal planen udarbejdes på tværs af forskellige ministerier og styrelser, der skal løse hver deres del af den brede opgave, som klimatilpasning er.

Sådan lyder budskabet fra de fleste af debattørerne i Altingets temadebat om, hvordan en national klimatilpasningsplan skal se ud.

Flere debattører understreger kommunernes central rolle i spørgsmålet om klimatilpasning – særligt nu, hvor der endnu ikke er en national plan på området. Det er afgørende, at der ligger fagligt grundlag forud for arbejdet, så et tværkommunalt samarbejde ikke ender med at strande på grund af spørgsmål om finansiering og styring, skriver regionsrådsformand Heino Knudsen (S). 

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00