Ida Auken: Rent drikkevand bør være Ellemanns førsteprioritet

DEBAT: Radikale Venstre har udpeget fire miljøpolitiske områder, hvor Jakob Ellemann-Jensen bør sætte en anden kurs end sin forgænger. Ministeren bør især fokusere på at beskytte drikkevandet, skriver Ida Auken (R).

Af Ida Auken (R)
Miljøordfører

Tillykke til Danmarks nye miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann! Han startede godt ud med udtalelsen:

”Du kommer nok til at se en ny minister, der sætter miljø først og fødevarer efter. Jeg vil sikre, at Danmark fortsat er et grønt land.”

Radikale Venstre vil tage ham på ordet. Helt konkret har vi fire områder, hvor vi vil opfordre ministeren til at sætte en anden kurs end forgængeren.

1) Beskyt vores drikkevand
For Radikale Venstre er vores danske drikkevand en værdi, der skal beskyttes på lige fod med alle andre danske værdier. Vi er et af de eneste lande, hvor man kan drikke grundvandet urenset. Radikale Venstres linje er simpel:

Usikkerheden skal komme drikkevandet til gode. Vi skal have strenge regler for, hvordan sprøjtemidler kan blive godkendt. Vi skal stoppe brugen af sprøjtemidler på marker, der ligger oven på drikkevandet.

Og vi skal overvåge vores drikkevandsboringer meget grundigt. Danske Vandværker bakker op om, at vi i Folketinget vedtager regler, der beskytter vores drikkevand langt bedre.

Og behovet er der afgjort. Eksempelvis har man fundet 1,2,4-triazol i cirka en tredjedel af de boringer, der overvåger vores grundvand. Forskere mistænker stoffet for at påvirke fostre.

Men landmændene sprøjter stadig stoffet lige oven på vores drikkevand. Over 100 tons om året. Jakob Ellemann sagde til Ritzau ved sin udnævnelse: ”Nu overtager jeg posten her i ministeriet for miljø og fødevarer – i den rækkefølge. Jeg antager, at det er derfor, man har skrevet det sådan på brevpapiret”. 

Netop på drikkevandsområdet har Jakob Ellemann en chance for at vise, at miljø er en tungere prioritet end nogle landmænds lyst til at hælde kemikalier oven på vores grundvand.

Og netop fordi vi ser så bekymrende fund i vores drikkevand nu, bør rent drikkevand have første prioritet for Ellemann.

2) Gør Danmark frit for affald
Radikale Venstre ønsker et Danmark, som er frit for affald i 2050. Hvis Jakob Ellemann kom med dén udmelding, ville det være så offensivt, som da Anders Fogh Rasmussen sagde, at vi skal være fri af fossile brændsler i 2050.

Et Danmark frit for affald ville gøre os til absolut frontløber på cirkulær økonomi, hvor vi allerede står stærkt. Vi ville kunne inspirere resten af verden.

Konkret kan vi starte med at oprette en ressourcebørs, der kan videreformidle og afsætte affaldsstrømme til interesserede aftagere. Vi bør også sørge for, at der ikke bliver lavet flere forbrændingsanlæg i Danmark.

3) Træk landbrugspakken tilbage
Regeringens landbrugspakke er reelt faldet fra hinanden. Beregningerne bag holdt ikke. Men miljøet er ligeglad med beregninger. Vores marker, vores havvand og vores grundvand kan ikke tåle mere kvælstof.

Regeringen ønsker ikke engang at tilbagevise kritikken af de fejlagtige beregninger. Men vores miljø har ikke tid til, at vi skændes om beregninger. Så kære Jakob, det er lige netop nu, mens du er helt ’grøn’ på ministerposten, at du bør ændre landbrugspakken.

4) Ren luft i byerne
En samlet opposition vil give danske byer lov til at sætte grænser for forurenende biler. Konkret vil vi sørge for, at miljøzonerne skal leve op til de nyeste EU-normer.

På den måde kan byerne få lov til selv at indføre miljøzoner, der er effektive, så vi slipper for forurenede biler og den kræftfremkaldende luftforurening, som følger med.

Et utal af danskere dør af luftforurening om året. Renere luft må være en rigtig vindersag for partiet Venstre, der maler sit logo grønt og vil vinde hovedstadens vælgere tilbage. 

Når man laver en ønskeliste til en ny miljøminister, kan den hurtigt blive meget lang. Jeg ville ønske en hårdere kurs over for pesticider, der dræber bier. En fredning af Øresund. Mere fri natur. Mere fokus på reparationer af forbrugsgoder. Og et forbud mod dieselbiler i 2030. 

Men politik handler om prioriteringer. Radikale Venstres fire bedste råd til Danmarks nye miljø- og fødevareminister er følgende: 1) Beskyt vores drikkevand. Det har førsteprioritet. 2) Gør Danmark frit for affald. 3) Skrot landbrugspakken. 4) Giv os ren luft i byerne. 

Jeg glæder mig oprigtigt til at se en miljø- og fødevareminister, der sætter miljøet først.

Forrige artikel S: Det er ikke nok at kalde sig grøn, Ellemann S: Det er ikke nok at kalde sig grøn, Ellemann Næste artikel LA: Slip naturen løs og lad den klare sig selv LA: Slip naturen løs og lad den klare sig selv
 • Anmeld

  H. Klausen

  Ida Auken har ansvar, og bør også tage ansvar!

  Jeg mener at Ellemann først og hurtigt skal tage stilling til om de fritgående ulve skal udryddes en gang for alle, indhegnes eller flyttes!

  Ida Auken var miljøminister da en forvaltningsplan for nye dyr (herunder ulve) i den danske natur fik godkenddelsesstemplet i Miljøstyrelsen.

  Ida Auken burde erkende at denne plan tilsidesætter andres sikkerhed, ændrer mange menneskers levevilkår, indskrænker mange menneskers muligheder for at færdes frit i naturen , for mange i yderområderne vil ulvenes tilstedeværelse være en økonomisk katastrofe !

  "5/12 2013 kaldte ulvens tilbagekomst utrolig glædelig",
  Ida Auken burde påtage sig et ansvar , og erkende at indvandrede og udsatte ulve ikke kan løbe frit rundt i Danmark.

  Tvillingerne Alternativet og De Radikale burde også erkende, at dansk lovgivning vedrørende sikkerhed og tryghed også gælder udenfor Københavns området og Århusområdet.

  Den ulv der blev skudt ville have levet i 3 måneder mere, hvis den var født i zoologisk have. Ulve der er i overskud i zoologiske haver bliver slået ihjel på det tidspunkt hvor de normalt naturligt ville forlade flokken!

  Hvis resultatet bliver at ulve fortsat må bevæge sig frit, så må våbenloven ændres .
  I længden dur børnenes vandpistol (ladet med saltsyre) eller en ukrudtbrænder ikke, hvis en ulv også tager resten af familien med ind i baghaven!

  Beskyt vores drikkevand! Det må da være oplagt at etablere urørt skov i områderne hvor vandet hentes. Det er som regel også tæt på byerne, hvor borgerne også kan have glæde af området.
  Affaldsområdet er efterhånden ligeså overbefolket med pseudoarbejde ,som det selvbestaltede ekspertvælde indenfor biodiversitet.
  Når jeg kommer på en genbrugsplads for at aflevere en enkelt sæk grenaffald, en enkeltflise og et thermoglas, så bliver jeg mødt af en person der meget alvorligt spørger, hvad jeg har i bagagerummet, hvor jeg har tænkt mig at smide affaldet, hvordan reglerne er for aflevering o.s.v. Det giver jeg 1350, kr for om året og så skal jeg samtidig finde mig i sådan et krydsforhør! Det fremmer absolut ikke lysten til sortering af affald.

  Danmark skal absolut ikke blive ved med at importere affald, og Danmark behøver ikke altid at hoppe på alle udenlandske trends vedrørende natur og miljø.