Debat

Landbrug & Fødevarer: Her er fem forhold, der skal medregnes i en national klimatilpasningsplan

Det er bekymrende, hvis det åbne land glemmes eller alene indtænkes som et sted, hvor vandet kan tilbageholdes. Og de mange interesser, der er inden for klimatilpasning, må og skal ikke skilles fra hinanden i en kommende plan, skriver Thor Gunnar Kofoed.

Landbruget er afhængigt af, at det også i fremtiden er muligt at forhindre, at arealerne bliver vandlidende eller at der sker hyppige og længerevarende oversvømmelser, skriver Thor Gunnar Kofoed.
Landbruget er afhængigt af, at det også i fremtiden er muligt at forhindre, at arealerne bliver vandlidende eller at der sker hyppige og længerevarende oversvømmelser, skriver Thor Gunnar Kofoed.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Thor Gunnar Kofoed
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Behovet for klimatilpasning er ikke noget, der først er aktuelt i en fjern fremtid.

Temadebat

Hvordan skal en national klimatilpasningsplan se ud?

Det er over et år siden, at miljøminister Lea Wermelin (S) satte gang i arbejdet om at få en national klimatilpasningsplan, der skal sørge for, at vi kan undgå oversvømmelser og andre problemer, der opstår som følge af stigende grundvand og ekstreme nedbørsmængder.

"Vi står over for en fremtid med højere vandstande, voldsommere storme og mere regn. Derfor skal vi sikre en klimatilpasning, som er klog, langsigtet og som hænger sammen. Hvor vi ser på udfordringerne som en helhed – fra kilde til kyst – og ser på, hvordan risikoen udvikler sig over tid", lød det fra miljøministeren i november 2020.

Planen blev sat til at skulle forhandles i begyndelsen af 2022, men der er ikke sket noget, siden et tværministrielt analysearbejde og fire konkrete pilotprojekter blev søsat i slutningen af 2020.

Og efter at stormen Malik gav skader og skabte problemer med høje vandstande flere steder i landet, er flere politikere og aktører nu utålmodige efter at få sat den lovede klimatilpasningsplan på forhandlingsbordet.

Derfor sætter vi i en kommende temadebat på Altinget Miljø fokus på, hvad en kommende klimatilpasningsplan skal indeholde. Derfor spørger vi politikere, aktører og forskere:

  • Hvad skal en klimatilpasningsplan indeholde?
  • Hvad bør prioriteres højest i en kommende klimatilpasningsplan?
  • Er der særlige områder, man bør gøre ekstra meget for at beskytte?

Om temadebatter:

Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det er meget håndgribeligt, og vi ser allerede udfordringerne ved den del af klimaforandringerne, der handler om vandets kredsløb. I Danmark er det en cocktail bestående af mere nedbør, ændret årsfordeling, hyppigere monsterregn og stigende grundvandsstand. Og så småt begynder ændringer i havvandstanden at påvirke kyster og forårsage stuvninger i vandløbenes nedre dele.

En helt central forudsætning for at kunne dyrke jorden ressourceeffektivt – mange steder i det hele taget at kunne færdes på markerne – er, at arealerne kan blive afvandet tilstrækkeligt. Det har man vidst i århundreder, og det danske landskab har fået sit nuværende udseende gennem gradvise forbedringer af afvandingen.

Landbruget er afhængigt af, at det også i fremtiden er muligt at forhindre, at arealerne bliver vandlidende eller at der sker hyppige og længerevarende oversvømmelser.

Skal være helhedsorienteret

Klimatilpasning vedrører mange forskellige interesser. Jord- og skovbrug er et vigtigt formål, andre er blandt andet tørre naturtyper, byer og boliger, fritidshuse, infrastruktur og kystnære arealer. Det er derfor af enorm betydning, at en kommende klimatilpasningsplan formår at være helhedsorienteret, i stedet for at plukke enkeltelementer ud og gøre noget særskilt for dem.

Tingene kan og skal ikke skilles ad. Vores bekymring går på, at det åbne land glemmes eller alene indtænkes som et sted, hvor vandet kan tilbageholdes. Helhed er nøgleordet.

Det er helt centralt, at alle beslutninger træffes på grundlag af nyeste og bedste viden. Nye målemetoder, ny teknologi og meget stærkere beregningsmodeller skal bringes i spil, så valg og prioritering foretages på et oplyst grundlag.

Thor Gunnar Kofoed
Viceformand, Landbrug & Fødevarer

Der, hvor landmændene allerede i dag møder udfordringer med vandet, er langs vandløbene. Det skyldes alt fra nedsat vandføringsevne grundet mangelfuld vedligeholdelse, utilstrækkelig vedligeholdelse af dræn og til dimensioner, der ikke længere modsvarer den vandmængde, der skal transporteres bort.

Med udsigt til stigende vandmængder de næste mange årtier, er det naturligt nok her, vores hovedfokus er, men som nævnt: Det hele skal tænkes sammen i både analyse, planlægning og handling.

For os at se er der fem helt centrale forhold, der skal håndteres, for at en samlet klimatilpasningsplan skal kunne fungere:

Analyse, kortlægning og planlægning – viden skal være på plads

Det er helt centralt, at alle beslutninger træffes på grundlag af nyeste og bedste viden.

Nye målemetoder, ny teknologi og meget stærkere beregningsmodeller skal bringes i spil, så valg og prioritering foretages på et oplyst grundlag.

Planlægning skal følges af handling

Forkromede helhedsplaner skal ikke bare ende i skuffen, hvor de ingen nytte gør. Der skal være en form for handlepligt, som sikrer løbende forbedringer. Og for at det skal kunne fungere, er der behov for at få styr på økonomien bag.

Virkemidler – ingen plads til hellige køer

Når udfordringerne skal løses, er det strengt nødvendigt, at man har mulighed for at vælge lige nøjagtig de løsninger, der fungerer bedst og tilgodeser flest mulige ønsker og behov.

Det vil kræve et åbent sind fra alle sider – og formentlig skal der ske justeringer af lovgivning for at få det til at fungere med at prioritere formål i forhold til hinanden, så intet formål får vetoret. Der bliver brug for alt, lige fra periodevis oversvømmede arealer og ådalsrestaureringer til diger, sluser og udvidelse af vandløbsprofiler.

Fremadrettet skal juraeksperterne pege på, hvad der skal ændres. Ændrede udpegninger af en række vandløb kan betyde, at man kan tillade effektiv vedligeholdelse af hensyn til afvandingen, men fortsat have så ambitiøse miljømål som muligt inden for de rammer.

Thor Gunnar Kofoed
Viceformand, Landbrug & Fødevarer

Finansieringskilderne skal være på plads

Der bliver med sikkerhed behov for en række større og mindre investeringer, når der skal klimasikres. Finansieringsmulighederne skal gøres mere fleksible end i dag, og der bliver med sikkerhed behov for, at staten bidrager til navnlig de større projekter.

Klimaforandringerne er en samfundsudfordring, så begreber som nytteprincip og lignende bør ikke være gældende i alle sammenhænge. Det er at sætte det på spidsen, hvis man hævder, at en husejer eller landmand i alle tilfælde har nytte af at opretholde eksisterende forhold – i klimatilpasningssammenhæng beder vi jo ikke om bedre afvanding, bare om at beholde status quo.

Juraen skal muliggøre den nødvendige indsats

Hidtil er der primært blevet set på, hvor skoen trykker – hvilke direktiver og love begrænser en kortlægning af de faktiske forhold? Det er altid godt at have in mente. Men det bringer os ikke i mål.

Fremadrettet skal juraeksperterne derfor i stedet have til opgave at pege på, hvad der skal ændres. For eksempel kan ændrede udpegninger af en række vandløb betyde, at man kan tillade effektiv vedligeholdelse af hensyn til for eksempel afvandingen, men fortsat have så ambitiøse miljømål som muligt inden for de rammer.

Læs også

Eller der kan muliggøres en langt mere målrettet vedligeholdelse end i dag, så kun kortere problemstrækninger vedligeholdes intensivt, mens resten af vandløbet vedligeholdes mindre – til gavn for vandmiljøet.

Tilbage i 2019 blev vi sammen med Danmarks Naturfredningsforening bedt om at komme med vores fælles bemærkninger til ekspertudvalget til en ændret vandløbsforvaltningsrapport, der indeholder 32 konkrete anbefalinger til modernisering af forvaltningen set i lyset af klimaforandringerne. Organisationerne var enige om meget, og et af punkterne var, at klimasikring skal med i vandløbslovens formålsparagraf på linje med miljø og afvanding.

Vi ser med stor spænding frem til den kommende tids debat. Der hviler et stort ansvar på politikerne for at sikre, at vi får en plan, der hænger sammen. Det er mit indtryk, at langt de fleste aktører er enige om det meste.

Min opfordring vil være: Husk helheden, og husk at inddrage alle interessenter. Både nu og når det for alvor gælder med at få planerne rullet ud lokalt, hvor udfordringerne er.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thor Gunnar Kofoed

Viceformand, Landbrug & Fødevarer, formand, TystofteFonden, fhv. MF (V)
landbruger (Lundby og Bygholm landbrugsskoler 1982)

0:000:00