Landbruget milevidt fra at nå i mål med minivådområder: ”Bekymrende få ansøgninger”

GYLLE: Nye tal sår endnu en gang tvivl om landbrugspakkens kollektive virkemidler. Der er brug for 1000 minivådområder for at nedbringe kvælstofudledningen, men kun 40 landmænd har ansøgt om byggetilladelser.

Kun 40 landmænd ansøgte i 2018 om at etablere minivådområde, der kan optage gylle, inden det løber ud i vandmiljøet. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix).<br>
Kun 40 landmænd ansøgte i 2018 om at etablere minivådområde, der kan optage gylle, inden det løber ud i vandmiljøet. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix).
Anders Redder

Vi ser nu igen, at man ikke kan regne med de kollektive virkemidler.

Ida Auken (R), miljøordfører

I hvert fald 1.000.

Så mange små vandbassiner – også kaldet minivådområder – skal der graves langs landets marker inden år 2021, så kvælstof fra landmændenes gylle ikke ender i vandmiljøet.

Det er ambitionen, hvis landbrugspakken skal nå i mål med at reducere kvælstofudledningen gennem frivillige tiltag, også kaldet de kollektive virkemidler.

Dokumentation

Hvad er de kollektive virkemidler?

I 2015 vedtog regeringen og Dansk Folkeparti landbrugspakken. Med den fik landbruget lov til at gøde væsentligt mere. Til gengæld skulle landbruget gennem frivillige tiltag − de såkaldte kollektive virkemidler − reducere udledningen af kvælstof.

De frivillige tiltag inkluderer udtagning af lavbundsjorde, etablering af store vådområder, minivådområder og skovrejsning. Det skal alt sammen sikre, at mindre kvælstof udledes, så vandmiljøet ikke tager skade.

Ved udgangen af 2021 er forventningen, at der via de kollektive virkemidler er reduceret 2450 tons kvælstof i hele Danmark.

  • 1.250 tons via vådområder
  • 900 tons via minivådområder
  • 150 tons via udtagning af lavbundsarealer
  • 150 tons via skovrejsning

Nye tal viser, at landbruget halser bagefter med reduktionerne. Ifølge et baggrundspapir fra KL, som Altinget er kommet i besiddelse af, modtog kommunerne i 2018 kun ansøgninger om at etablere 40 minivådområder.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00