Debat

MSC om havplanen: Menneskelig aktivitet prioriteres over havmiljø

Den samlede havplan er et vigtigt redskab, men den mangler konkretisering og bør tilpasses løbende, når ny viden bliver tilgængelig, skriver Helle Christensen og Linnéa Engström.

Havplanen skal hele tiden udvikles i takt med ny viden om følsomme arter eller ændringer i miljøforhold, skriver Helle Christensen og Linnéa Engström. 
Havplanen skal hele tiden udvikles i takt med ny viden om følsomme arter eller ændringer i miljøforhold, skriver Helle Christensen og Linnéa Engström. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Gennemsigtighed er altafgørende for os. Det gælder både vores egne certificeringsprocesser og processer, vi tilslutter os.

Tema

Danmarks første havplan

31. marts trådte Danmarks første havplan i kraft og blev samtidig sendt i høring. 

Hvad er godt, og hvad er skidt i planen?

Panelet er:

  • Maria Reumert Gjerding, Danmarks Naturfredningsforening
  • MSC Danmark
  • Danske Havne
  • Egon Østergaard, Ornitologisk Forening BirdLife
  • Christian Lerche, Dansk Sejlunion
  • Thomas Hwan Jensen, Wind Denmark
  • Berit Charlotte Kaae, seniorforsker ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet
  • Jesper Raakjær, professor ved Center for Blue Governance, Aalborg Universitet og fhv. udviklingschef for Aalborg Havn
  • Morten Messerschmidt (DF)
  • Martin Lidegaard (R) 
 

Vi lægger derfor vægt på, at havplanen er gennemskuelig og til at gå til for alle involverede parter. Vi er naturligvis hos MSC meget optaget af både fordelingen af ressourcerne og ikke mindst planlægningen af de forskellige forhold i havplanen, især det der knytter sig til bæredygtig udnyttelse af de marine områder. 

Dog skal gennemsigtigheden ikke stå i vejen for, at planen tilpasses løbende, når ny viden bliver lagt frem. Derfor ser vi helst, at når regeringen i havplanen henviser til, at planen baseres på bedst tilgængelig viden, at der her tilføjes, at havplanen vil blive udviklet i takt med, at ny viden kommer frem.

Udvikling og bæredygtig udnyttelse bygger på viden, og det er helt afgørende, at planen tilpasses i takt med, at ny viden opstår, hvad end det gælder særlige følsomme arter, ændringer i miljøforhold eller viden om fiskerieffekter. 

Behov for grundigere undersøgelser 
Med fiskeriaktiviteter som en overordnet aktivitet, der ikke er begrænset til et specifikt område i planen, er det yderst positivt, at der er fokus på studier omkring fiskerieffekter.

Regeringen ønsker at fremme skånsomme fiskemetoder og vil derfor tilvejebringe mere viden om effekterne på havmiljøet af anvendelsen af bundslæbende redskaber (bomtrawl, bundtrawl og snurrevod). Der er et stort behov for flere undersøgelser på dette område.

Med en prioritering af menneskelig aktivitet i planen lægges der yderligere pres på havmiljøet og dermed muligheden for bæredygtig udnyttelse af havets ressourcer

Helle Christensen og Linnéa Engström
Marine Stewardship Council (MSC)

Det udestår imidlertid, hvor, hvordan og i hvilket omfang disse undersøgelser skal tilrettelægges og ikke mindst, hvordan arbejdet skal finansieres. For at komme i mål med at tilvejebringe et datagrundlag, der kan sikre, at beslutninger bliver truffet på et oplyst grundlag, er det ikke tilstrækkeligt med hensigtserklæringer.

Der er behov for, at de nødvendige midler bliver afsat, og ressourcer hos de relevante aktører prioriteres.

Prioriteringen i planen er tydelig, og havmiljøet bliver nævnt sidst. I MSC har vi fokus på påvirkninger af havmiljøet, at fiskebestandene opretholder et bæredygtigt niveau, og at fiskeriet forvaltes effektivt. Med en prioritering af menneskelig aktivitet i planen lægges der yderligere pres på havmiljøet og dermed muligheden for bæredygtig udnyttelse af havets ressourcer. Hvis der er et mål om bæredygtig udnyttelse af ressourcerne, må regeringen give plads til det i prioriteringerne. 

På samme måde mangler den øvrige del af planen konkretisering. Regeringen lægger i havplanen op til en lang række tiltag, men uden en egentlig beskrivelse af, hvordan det skal føres ud i livet.

Den samlede plan er et vigtigt redskab, og det er beskrevet, hvordan man forventer, at planen bliver mere detaljeregulerende med årene, men hvis nøglen til maskinen mangler fra starten, kan det blive svært at starte motoren. 

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00