S: Det er ikke nok at kalde sig grøn, Ellemann

DEBAT: Naturen i Danmark har det skidt, og regeringen har trukket udviklingen i den forkerte retning. Derfor bliver det interessant at se, om Jakob Ellemann-Jensens er så grøn, som Venstre lover. 

Af Christian Rabjerg Madsen (S) 
MF, miljøordfører

Først og fremmest vil jeg gerne sige tillykke til landets nye miljø- og fødevareminister. Hvis man som Jakob Ellemann-Jensen aldrig tidligere har beskæftiget sig med miljøpolitik, er det en stor mundfuld, der venter.

Jakob Ellemann-Jensen overtager miljøministeriet parallelt med – eller måske faktisk fordi – Venstre har farvet partilogoet grønt. Det er nye toner. Og lad mig være helt ærlig. Hvis vi skal tro på den nye, grønne farve, er det ikke nok at kalde sig grøn, Ellemann. Der skal handling til.

Naturen i Danmark har det skidt. Og den regering, du nu træder ind i, har trukket i den forkerte retning. Danmark er et af de EU-lande, der har allermindst sammenhængende natur, og for omkring tusind af vores rødlistede truede arter gælder, at de ikke er omfattet af beskyttelse af naturdirektiverne.

Danmark gør simpelthen ikke nok for at overkomme den biodiversitetskrise, som i øjeblikket betyder, at arterne forsvinder op mod 1.000 gange hurtigere, end de naturligt burde.

Når den nye miljøminister har et særligt ansvar for at styrke biodiversiteten, skyldes det, at man som minister må acceptere både arv og gæld.

Og der er virkelig mange steder, hvor Venstre og regeringen skal rette ind i grøn retning, hvis tidligere så almindelige dyr som haren eller lærken igen skal kunne betragtes som dyr, der ikke er truede.

Venstre kæmper i øjeblikket en indædt kamp mod den danske naturfredningspraksis, som er den bedste beskyttelse, vi kan give dansk natur.

Regeringen har tilladt sprøjtegift i beskyttet natur
Noget af det første, Jakob Ellemann-Jensen bedrev som minister, var faktisk potentielt at fjerne fredningsrådene fra 95 procent af alle kystsikringssager. Og på ordførerniveau argumenterer Venstre for, at Danmarks naturfredningsforening skal fratages retten til at rejse fredningssager.

Samtidig er Ellemann blevet miljøstyrmand i en regering, der som noget af det første har tilladt brug af sprøjtegift og gødskning i beskyttet natur.

Samtidig er V-ordførerne i gang med en kampagne for at få sænket afgifterne på sprøjtegift. Begge tiltag med betydelige negative konsekvenser for naturen.

Man kunne have fremhævet andre eksempler på regeringens manglende eller direkte skadelige tiltag i forhold til vores fælles natur. Men mon ikke ovenstående i sig selv illustrerer udfordringen.

Jeg håber, at Ellemann har modet og styrken til at flytte regeringen – for naturens skyld. Et godt sted at starte ville være i forhold til sammenhængende natur. Hvis arter skal være robuste, kræver det, at de har plads at udfolde sig på. Danmark har masser af god natur, men alt for lidt sammenhængende.

Socialdemokratiet har foreslået 15 vilde naturparker med et samlet areal sammenligneligt med Bornholm. Områder, hvor natur får lov at være natur. Og områder, der kan udpeges uden om eksisterende landbrugsjord, så vi sikrer, at projektet ikke dør på grund af divergerende interesser.

Et andet tiltag, som kan gøre en forskel for naturen og biodiversiteten, er urørt skov. Regeringen har udlagt urørt skov, men det er for lidt, og det går for langsomt.

Kære Jakob Ellemann-Jensen. Socialdemokratiet lover kritik, hvis du fortsætter regeringens ligegyldighed over for naturen. Men vi rækker også en hånd ud. For ligegyldigt hvor uenige vi kan være, er Socialdemokratiet altid at finde ved forhandlingsbordet, hvor vi vil gøre vores for at trække dig og regeringen i en grøn retning.

Held og lykke med arbejdet. Jeg glæder mig til samarbejdet.

Forrige artikel Naturstyrelsen: Ja, vi skal tjene penge, men det er aldrig et mål i sig selv Naturstyrelsen: Ja, vi skal tjene penge, men det er aldrig et mål i sig selv Næste artikel Ida Auken: Rent drikkevand bør være Ellemanns førsteprioritet Ida Auken: Rent drikkevand bør være Ellemanns førsteprioritet