Debat

V: Miljøområdet skal afbureaukratiseres

DEBAT: 1150 bekendtgørelser på miljøområdet risikerer at gøre mere skade end gavn. 20 procent skal væk, og pengene, der spares, skal bruges på urørt skov og målrettet naturpleje, skriver Jacob Jensen (V).

En gennemgang af lovgivningen på miljøområdet er en glimrende idé, mener Jacob Jensen (V).
En gennemgang af lovgivningen på miljøområdet er en glimrende idé, mener Jacob Jensen (V).Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Jensen
Miljøordfører (V)

Som led i den nye natur- og biodiversitetspakke, som regeringen netop har indgået med støttepartierne – og som vi i Venstre desværre ikke måtte være med til – har regeringen besluttet at gennemgå lovgivningen på naturområdet. Det, synes jeg, er en glimrende idé, og eftersom vi er blevet holdt uden for forhandlingerne, så tillader jeg mig at præsentere Venstres synspunkt her.

Danmarks natur, miljø og biodiversitet er under pres, og dyre- og plantearter forsvinder fra den danske natur. For at skabe et bedre miljø og mere natur, er det vigtigt, at vi får færre regler og administration på området. Lige nu er der mange regler, der kan være i direkte konflikt med naturens luner ude i virkeligheden eller i modstrid med andre regler.

Der er i dag omkring 1150 bekendtgørelser på miljøområdet. Det store antal gør det yderst kompliceret at administrere dem alle i overensstemmelse med indholdet. Det gør, at fokus på de områder, hvor miljøeffekten er størst, risikerer at lide skade.

En mere målrettet og forenklet lovgivning vil kunne styrke miljøindsatsen, når reglerne bliver mere forståelige, sammenhængende og mange gange også mere i tråd med virkeligheden.  

Jacob Jensen (V)
Miljøordfører

Ved at droppe unødig administration, kan vi styrke den danske natur og skabe bedre naturoplevelser, hvilket jo er det, vi alle gerne vil. Derfor ønsker vi markante lempelser i en række bureaukratiske og komplicerede regelsæt, uden at det skader miljøet.

Forenklet lovgivning og urørt skov
Venstre foreslår, at der nedsættes en arbejdsgruppe, der inden for et år skal komme med forslag til afbureaukratisering på miljøområdet. Venstre har tidligere haft gode erfaringer med at rydde op i bekendtgørelser på blandt andet fødevareområdet, hvor vi under vores seneste regeringsperiode fik saneret omkring 30 procent af samtlige bekendtgørelser. Vi vil bruge erfaringerne og sætte som mål, at antallet af bekendtgørelser og anordninger på miljøområdet inden for tre år skal nedbringes med 20 procent via saneringer, sammenskrivninger og sletninger.

En mere målrettet og forenklet lovgivning vil kunne styrke miljøindsatsen, når reglerne bliver mere forståelige, sammenhængende og mange gange også mere i tråd med virkeligheden.

Danmark mangler store, sammenhængende naturarealer, så dyre- og plantearter kan trives og sprede sig. Samtidig står vi midt i en alvorlig klimakrise, der ligeledes kalder på akut handling. Derfor har vi brug for mere urørt skov, mere skovrejsning og mere værdiskabende naturpleje, hvis henholdsvis klimaudfordringen og målsætningen om 70 procents CO2-reduktion i 2030 samt biodiversitetsudfordringen skal håndteres.

Venstre foreslår, at midler, der frigøres af afbureaukratiseringen, investeres løbende i henholdsvis forbedrede skovrejsningsprogrammer, målrettet naturpleje samt til udlægning af mere urørt skov. Det vil være en stor hjælp for vores natur, og det er der brug for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Jensen

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 1998)

0:000:00