Wermelin bakker op om globale naturmål – men de skal ikke gælde for Danmark

NATUR: Regeringen er klar til at tilslutte sig et mål om 30 procent beskyttet natur i EU og globalt. Men målet ikke er realistisk at nå i Danmark, understreger ministeren. Grønne NGO'er glæder sig over opbakning til mål, men kritiserer også, at Danmark ikke selv vil levere.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Den danske regering er klar til at bakke op om EU’s og FN’s mål om 30 procent beskyttet natur.

Det meddeler miljøminister Lea Wermelin (S).

”For at vende naturkrisen er det afgørende med ambitiøse internationale mål. Her skal vi fra dansk side være med til at presse på både i EU og globalt for 30 pct. beskyttede områder på land og på havet,” siger hun i en skriftlig kommentar

Men hun understreger samtidig, at det ikke er realistisk, at Danmark vil kunne levere 30 procent beskyttet natur på landjorden, fordi vi har en høj befolkningstæthed med stor landbrugsproduktion.

Det er et fejlskud i mine øjne. For selvfølgelig kan vi som en rig nation tage vores del af ansvaret.

Lars Midtiby
Direktør, DN

”I Danmark har vi taget fat på at give naturen bedre vilkår, men hvert enkelt land kan ikke løse naturkrisen alene, og det er heller ikke meningen, at målene skal nås nationalt, men derimod i fællesskab,” siger Lea Wermelin.

EU har spillet ud med et bud på en biodiversitetsstrategi, hvor det centrale mål er, at 30 procent af det europæiske land- og havareal skal være beskyttet natur, og at 10 procent skal være strengt beskyttet. Samtidig lægges der i forhandlingerne om nye globale FN mål – der skal forhandles på plads i Kina næste år – også op til et globalt mål på 30 procent af kloden skal være beskyttet natur.

Glæde over opbakning
Meldingen om regeringens opbakning til de globale målsætninger bliver rost af flere grønne organisationer.

”Regeringen skal have stor anerkendelse for at bakke op om de her enormt vigtige mål. Men det forpligter også til, at vi leverer på hjemmebanen,” siger direktør i Danmarks Naturfredningsforening, Lars Midtiby.

Biolog i WWF Verdensnaturfonden Thor Hjarsen, kalder det ”ekstremt vigtigt”, at ministeren bakker op om de globale målsætninger.

”Men det er vigtigt, at hun også begynder at sige det internationalt. Der er ingen af mine kolleger i WWF International, der har Danmark på radaren som et ambitiøst land,” siger Thor Hjarsen.

"Stærkt bekymrende"
Han kritiserer dog samtidig ministeren for at afskrive 30 procent målet, som en mulighed i Danmark.

”Det er stærkt bekymrende. Selvom det selvfølgelig er en fælles målsætning, er det vigtigt, at vi både prioriterer EU-Kommissionens mål om 10 procent strengt beskyttede naturområder, og det bredere mål om 30 procent beskyttet natur,” siger Thor Hjarsen.

DN’s Lars Midtiby er helt på linje

”Det er et fejlskud i mine øjne. For selvfølgelig kan vi som en rig nation tage vores del af ansvaret,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Midtiby

Direktør, Danmarks Naturfredningsforening
cand.jur. (Aarhus Uni. 2006), MPA (CBS), Marshall Memorial Fellow (2012)

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Thor Hjarsen

Projektleder, Hempelfonden
cand.scient. i biologi (Københavns Uni. 1997)

0:000:00