Peter Seier Christensen
 svarer 
Lea Wermelin

Peter Seier Christensen (NB) spørger miljøministeren, Lea Wermelin, hvordan udviklingen har været for grænseværdier for pesticider i grundvandet de seneste 25 år

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 31, Spørgsmål 5
Vil ministeren redegøre for, hvordan udviklingen har været for grænseværdier for pesticider i grundvandet de seneste 25 år?

Svar fra mandag den 11. november 2019
Den nuværende kravværdi for pesticider i grund- og drikkevand, også omtalt som kvalitetskravet, blev fastlagt tilbage i 1980 til 0,1 mikrogram/liter i grundvandsdirektivet. Kvalitetskravet blev fastlagt ud fra det, der dengang var detektionsgrænsen for pesticidstoffer, altså den laveste koncentration det var muligt at måle for. Dette ud fra en betragtning om, at der ikke måtte findes pesticider i det drikkevand, der bliver sendt ud til forbrugerne. I dag er detektionsgrænsen for mange pesticider ofte en faktor 10 lavere, og på 0,01 mikrogram/liter, mens kvalitetskravet fortsat er uændret.

For enkelte pesticider er der fastsat en lavere kravværdi ud fra en sundhedsmæssig vurdering.

Lea Wermelin / www.mfvm.dk
0:000:00