Søren Egge Rasmussen
 svarer 
Lea Wermelin

EL: Kan en lodsejer få EU-støtte til omlægning til økologisk drift?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 31, Spørgsmål 17

Vil en lodsejer, som opnår erstatning for ikke at sprøjte på et landbrugsareal, kunne opnå EU-støtte til omlægning til økologisk drift på det samme areal?

Svar fra mandag den 18. november 2019
Wermelin: Hvis en jordbruger har indgået en frivillig aftale om pesticidfri drift, kan kan ikke få et økologisk arealtilskud

Frivillige aftaler og påbud om restriktioner i forhold til pesticider kan have betydning for, hvilken støtte en jordbruger kan modtage.

Frivillige aftaler mellem en jordbruger og en vandforsyning om pesticidfri drift mod betaling medfører, at jordbrugeren ikke kan opnå et nyt tilsagn om økologisk arealtilskud. Det skyldes, at økologisk arealtilskud i høj grad ydes for, at økologiske landmænd ikke har adgang til de samme sprøjtemidler som konventionelle.

Efter nationale regler sker der dog ikke revision af eventuelt eksisterende tilsagn om eksempelvis økologisk arealtilskud, så jordbrugeren vil opretholde sin støtte i den resterende del af den femårige støtteperiode.

Hvis det ikke er muligt at indgå en frivillig aftale, og kommunen vælger at give påbud om pesticidfri drift mod fuld erstatning, vil det ligeledes betyde, at der ikke kan opnås økologisk arealtilskud i en kommende tilsagnsperiode.

Lea Wermelin / www.mfvm.dk

0:000:00