Peter Seier Christensen
 svarer 
Lea Wermelin

Peter Seier Christensen (NB) spørger miljøministeren, Lea Wermelin, hvor mange gange i løbet af de sidste 25 år at myndighederne har registreret et pesticidindhold i grundvandet, som udgjorde en sundhedsmæssig risiko ved indtagelse

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 31, Spørgsmål 18
Vil ministeren oplyse, hvor mange gange i løbet af de sidste 25 år at myndighederne har registreret et pesticidindhold i grundvandet, som udgjorde en sundhedsmæssig risiko ved indtagelse?

Svar fra tirsdag den 19. november 2019
Sundhedsstyrelsen har oplyst, at de ikke foretager en løbende sygdomsregistrering i Danmark for pesticider i grundvandet.

De sundhedsmæssige effekter af pesticider bliver vurderet af Miljøstyrelsen i forbindelse med godkendelse af sprøjtemidler efter den restriktive godkendelsesordning. Miljøstyrelsen vurderer alle de undersøgelser og data, der er indsendt i forbindelse med ansøgninger om godkendelse af de enkelte sprøjtemidler. Disse data indeholder blandt andet undersøgelser for effekt på menneskers sundhed.

Formålet med undersøgelserne er at fastslå, hvilken eksponering for det enkelte sprøjtemiddel, der ikke udgør en risiko for sundheden. Det sundhedsmæssige acceptable niveau varierer alt efter, hvilket aktivstof de enkelte sprøjtemidler indeholder. Derfor kan man ikke sige for alle pesticider under ét, hvor stor et indhold i drikkevandet, der vil udgøre en sundhedsmæssig risiko ved indtagelse.

Styrelsen for Patientsikkerhed har til opgave at vurdere den sundhedsmæssige konsekvens for forbrugere, når der er pesticidrester i drikkevandet over kravværdien. Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer, om der er tale om en sundhedsmæssig risiko, hvilket vandselskabet og kommunen i givet fald er forpligtede til at håndtere.

Kravværdien for sprøjtemidler på 0,1 mikrogram pr. liter i grundvand er ikke en afspejling af en sundhedsmæssig risiko, men er bestemt ud fra et politisk ønske om at fastsætte den laveste værdi, der kunne måles på daværende tidspunkt. For visse stoffer, f.eks. hvis stofferne kan skade arveanlæggene, kan der fastsættes en lavere kravværdi. Der henvises i øvrigt til svar på spm. 5 til L31.

Lea Wermelin / www.mfvm.dk
0:000:00