Erling Bonnesen
 svarer 
Lea Wermelin

Erling Bonnesen (V) spørger miljøministeren, Lea Wermelin, om bekræftelse og præcisering af, at der skal ydes fuld erstatning for det tab, som en landmand måtte få på sin dyrkede jord som følge af BNBO-restriktioner

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 31, Spørgsmål 19
Vil ministeren bekræfte og præcisere, at der skal ydes fuld erstatning for det tab, som en landmand måtte få på sin dyrkede jord som følge af BNBO-restriktioner, herunder fuld erstatning for tab af indtjening på marken som følge af de pålagte restriktioner, også når der er tale om, at der hidtil har været en høj andel af højværdiafgrøder i sædskiftet, som forudsættes videreført i årene efter aftalens indgåelse?

Svar fra tirsdag den 26. november 2019
Som oplyst i svaret på spørgsmål nr. 1 til L31 følger det efter gældende lovgivning, at der skal betales fuldstændig erstatning, hvis et areal pålægges restriktioner i forhold til brugen af pesticider.

I vurderingen og fastsættelsen af erstatninger for restriktioner indgår en række elementer, herunder markedsprisen, omfanget af restriktioner og den hidtidige erhvervsmæssige anvendelse af arealet.

Som hjælp til kommunernes vurderinger har ministeriet bedt Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) om en udredning om ”Vurdering af erstatningsniveauer i forbindelse med dyrkningsrestriktioner i boringsnære beskyttelsesområder (BNBO)”.

Redegørelsen er tilgængelig på IFRO’s hjemmeside.

I denne udredning er fastsættelsen af erstatninger i praksis beskrevet, herunder at flere forhold kan påvirke erstatningens størrelse, herunder arealets hidtidige dyrkningsform og udbyttetabet som følge af pesticidrestriktioner.

Hvis en lodsejer og kommune ikke kan blive enige om erstatningens størrelse, er det den uafhængige taksaktionsmyndighed, der fastsætter beløbet. Erstatninger må ikke afvige væsentligt fra det niveau, som taksationsmyndigheden ville anvende i en tilsvarende situation.

Der henvises derud over til svaret på spørgsmål nr. 1 til L 31.

Lea Wermelin / www.mfvm.dk
0:000:00