Dennis Flydtkjær
 svarer 
Morten Bødskov

Dennis Flydtkjær (DF) spørger skatteministeren, Morten Bødskov, om alle varer skal pålægges 20 pct. moms, indtil man når en omsætning på 10.000 euro og derefter pålægges med 25 pct. for den del, der er over

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 137, Spørgsmål 1
Hvis en virksomhed er beliggende i et land med en momssats på 20 pct., men har salg til forbrugere i Danmark, hvor momssatsen er 25 pct., hvordan skal momsen så pålægges varen i praksis, hvis man henholdsvis er under eller over grænsen på 10.000 euro? Skal alle varer pålægges 20 pct. moms, indtil man når en omsætning på 10.000 euro og derefter pålægges med 25 pct. for den del, der er over?

Altså hvis en virksomhed sælger en vare, der koster 1.000 euro inkl. moms, skal der så pålægges 20 pc. moms af de første 10 salg og derefter 25 pct. på de resterende salg?

Virksomheden ved ikke på forhånd, om den kommer over grænsen på 10.000 euro.

Svar fra tirsdag den 5. maj 2020
Lovforslaget fastsætter blandt andet nye momsregler for e-handel, hvor den nuværende bagatelgrænse på 80 kr. for import af varer fra tredjelande ophæves, og der indføres en fælles EU fjernsalgsgrænse på 10.000 euro.

Efter gældende regler har hvert EU-land en fjernsalgsgrænse som betyder, at virksomheder i andre EU-lande kan sælge med eget hjemlands momssats, hvis deres årlige salg er under fjernsalgsgrænsen. Det betyder, at fx en tysk virksomhed kan sælge med tysk moms til forbrugere i Danmark, hvis det årlige salg hertil ikke overstiger den nuværende danske fjernsalgsgrænse på 280.000 kr. Den tyske virksomhed opkræver dermed tysk moms hos danske forbrugere, indtil salget overstiger 280.000 kr. Tilsvarende kan der sælges med tysk momssats til forbrugere i de andre EU-lande, hvis det årlige salg ikke overstiger disse landes fjernsalgsgrænser. Når den tyske virksomheds salg af varer overstiger fjernsalgsgrænsen i fx Danmark, skal virksomheden opkræve dansk moms af salget. De nuværende regler betyder, at virksomheder samlet set kan sælge varer grænseoverskridende for et relativt højt beløb med tysk momssats. Til gengæld skal den holde øje med sin omsætning i alle forbrugslandene, da den skal momsregistreres i forbrugslandet og begynde at pålægge varerne dette lands momssats, når landets fjernsalgsgrænse overskrides.

Med lovforslaget ophæves de nationale fjernsalgsgrænser og erstattes af en fælles lav grænse på 10.000 euro (ca. 75.000 kr.) for alt salg til forbrugere i andre EU-lande. Samtidig indføres en mulighed for at anvende One stop shop-ordningen. Hermed vil det kun være muligt at have få grænseoverskridende salg, før virksomheden enten skal momsregistreres i forbrugslandene eller registreres i One stop shop-ordningen med henblik på betaling af moms i forbrugslandet. I forhold til i dag vil virksomheden kun skulle holde øje med én grænse og dermed deres samlede grænseoverskridende omsætning til forbrugere.

Svarende til gældende regler må den fælles EU fjernsalgsgrænse, og dermed salg med hjemlandets momssats, ikke bruges, hvis virksomhedens salg i det foregående kalenderår oversteg grænsen.

Med andre ord vil der ikke gælde en ”ny” 10.000 euro grænse hvert år.

Sælger en virksomhed fx for 12.000 euro i år 1, skal den betale moms i forbrugslandet af de 2.000 euro, og den vil også skulle betale forbrugslandets momssats i hele år 2 uanset salgets størrelse. Det vil i forhold til spørgers eksempel betyde, at der i år 1 skal betales 20 pct. moms efter virksomhedens hjemlands regler af de første 10.000 euro, og derefter 25 pct. efter danske regler af de sidste 2.000 euro. I år 2 vil der skulle betales 25 pct. dansk moms af alt salg.

Hjemlandets momssats kan således ikke anvendes af virksomheder, som plejer at have et salg til forbrugere i andre EU-lande over fjernsalgsgrænsen. Hovedparten af virksomheder med salg til forbrugere i andre lande vil således ikke få gavn af fjernsalgsgrænsen, da de vil skulle afregne moms i forbrugslandet fra første krone. Det vurderes, at et mindre antal små virksomheder med meget begrænset og lejlighedsvis salg til forbrugere i andre EU-lande vil kunne anvende hjemlandets momssats, da de vil have salg til forbrugere i andre EU-lande under fjernsalgsgrænsen.

0:000:00