svarer 
Mogens Jensen

Miljø- og Fødevareudvalget spørger ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling, Mogens Jensen, om kommentar til henvendelse af 20/5-20 fra Dyrenes Beskyttelse om mærkning, ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 111, Spørgsmål 1
Vil ministeren kommentere henvendelsen af 20/5-20 fra Dyrenes Beskyttelse om mærkning, jf. L 111 - bilag 1?

Svar fra mandag den 8. juni 2020
Det anføres i henv endelsen, at Dy renes Beskyttelse går ind for obligatorisk mærkning og registrering, og jeg forstår det sådan, at Dy renes Besky ttelse overordnet set bakker op om en lovgivning, som sv arer til beslutningsforslaget.

Først og fremmest v il jeg gerne gøre det klart, at det også er regeringens ønske, at katteejere tager ansv ar for deres dyr, og det glæder mig derfor, at et flertal af de ansv arlige katteejere i v idt omfang allerede registrerer deres katte, uden at der findes lovgivning om det. De i forv ejen ansvarsbevidste katteejere er ikke målgruppen for initiativer om mærkning og registrering, og det forekommer mig ikke realistisk, når Dy renes Besky ttelses bemærker, at det ikke bliv er nødvendigt at håndhæve en obligatorisk ordning med mærkning og registrering, fordi alle borgere v il rette sig efter reglerne uden v idere. Når man v ed, at de ansv arlige katteejere i v idt omfang allerede har registreret sig, er det formentlig dem, som har brug for lidt e kstra motivation, som mangler. Konsekvens er derfor v æsentlig efter min opfattelse.

Samtidigt v urderer regeringen dog, at manglende mærkning og registrering ikke egner sig til at bliv e behandlet i det strafferetlige sy stem. Dertil er processen for omfatte nde, og det er en udfordring for my ndighederne at bevise, hvem en fritløbende, umærket kat tilhører. De udfordringer kan medføre, at ordningen ikke kan håndhæv es, og den v il derfor i realiteten v ære friv illig, selvom myndighederne kalder det obligatorisk.

Regeringens forslag er derfor at øge katteejernes incitament for at få deres kat mærket og registreret v ed at bestemme, at man ikke kan gøre ejerskab gældende over en umærket kat . Det er regeringens forv entning, at katteejere, som er interesserede i at be holde deres kat, v il reagere på incitamentet og mærke og registrere katten for at sikre sig imod, at man får katten taget fra sig. Selv om regeringen ikke kalder sin foreslåede ordning for obligatorisk, er det altså ikke ensbetydende med, at den er w ww.mf vm.dk Dy renes Besky ttelse anfører endvidere, at fordi det v il udgøre en udgift at mærke og registrere sin kat, v il kattes v ærdi stige, og det v il kattes ”generelle status i samfundet” gøre på tilsvarende vis. Jeg forstår Dy renes Besky ttelse sådan, at jo flere penge det koster at holde kat, jo højere v il kattes almindelige anseelse v ære, og jeg antager, at Dy renes Besky ttelse vurderer, at denne anseelse v il medføre, at katte generelt behandles bedre.

Jeg mener ikke, at det er realistisk, at regler om obligatorisk mærkning og registrering vil have en sådan effekt. Jeg mener, at mærkning og registrering – uanset den konkrete ordning - bør v ære så omkostningslet som muligt, navnlig fordi en høj pris formentlig v il afholde nogen fra at få dere s kat registreret.

Mogens Jensen / Esben Egede Rasmussen
0:000:00