Liselott Blixt
 svarer 
Magnus Heunicke

Liselott Blixt (DF) spørger sundheds- og ældreministeren, Magnus Heunicke, om brevet fra Kommissionen indebærer, at Kommissionen afviser regeringens ønske om at forbyde smage i tobak

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 61, Spørgsmål 85
Indebærer brevet fra Kommissionen, at Kommissionen afviser regeringens ønske om at forbyde smage i tobak, jf. supplerende svar på L 61 – spm. 67?

Svar fra mandag den 14. december 2020
”Indebærer brevet fra Kommissionen, at Kommissionen afviser regeringens ønske om at forbyde smage i tobak, jf. supplerende svar på L 61 - spm. 67?

Svar:

I Kommissionens udførlige udtalelse afgivet i forbindelse med notifikationen af udkastet til lovforslaget anførte Kommissionen, at det foreslåede forbud mod kendetegnende aromaer i andre tobaksvarer end cigaretter og rulletobak strider mod artikel 7, stk. 1 og 12, i direktiv 2014/40/EU (Tobaksvaredirektivet), hvorefter andre tobaksvarer end cigaretter og rulletobak undtages fra forbuddet mod kendetegnende aromaer. Det er alene Kommissionen, der kan trække undtagelser tilbage via en delegeret retsakt, hvis der sker en væsentlig ændring i forholdene som konstateret i en rapport fra Kommissionen.

Kommissionen forholdte sig ikke i sin udførlige udtalelse til tobaksvaredirektivets art.

24, stk. 3, eller de anførte præambelbetragtninger, som Danmark havde refereret til fsva. forslaget om forbud mod kendetegnende aromaer. Danmark anmodede derfor Kommissionen om at behandle forslaget efter denne artikel i tobaksvaredirektivet.

Kommissionen tilkendegiver i sit svar herpå, at man ikke finder, at grupper af varer kan forbydes efter artikel 24, stk. 3, baseret på, at de har en kendetegnende aroma.

Dermed kan forbuddet mod andre tobaksvarer end cigaretter og rulletobak med kendetegnende aromaer ikke forbydes efter artikel 24, stk. 3.

Der er derfor på nuværende tidspunkt ikke EU-retligt grundlag for at lade forbuddet mod kendetegnede aromaer i andre tobaksvarer end cigaretter og rulletobak træde i kraft. Bemyndigelsen til at lade det foreslåede forbud træde i kraft kan og vil ikke blive udnyttet, før der måtte være et EU-retligt grundlag herfor.
0:000:00