Der er udskrevet valg i Grønland

NYVALG: Grønlænderne skal til stemmeurnerne 6. april for at vælge et nyt parlament. Valgudskrivelsen sker efter pres fra et flertal af medlemmerne i det grønlandske landsting Inatsisartut.

Foto: Mads Pihl - Visit Greenland
Emma Qvirin Holst

Tirsdag efter påske skal Grønland til valg for at vælge nye medlemmer til det grønlandske landsting Inatsisartut.

Det er resultatet af en flere timer lang debat i Inatsisartut tirsdag, som endte med et flertal på 27 ud af 31 medlemmer stemte for at udskrive et valg.

Det skriver KNR.

Allerede mandag begyndte valgudskrivelsen at lure i horisonten. De fire oppositionspartier Inuit Ataqatigiit, Demokraatit, Partii Naleraq og Atassut meddelte, at de tirsdag vil opfordre til et nyvalg. Der var dog ikke enighed om, hvornår valget skulle afholdes. I det valgoplæg, som blev debatteret tirsdag, blev der lagt op til, at det skulle være 6. april, hvor der også er kommunalvalg og valg til meningsrådene i Grønland. Det var Inuit Ataqatigiit og det ene af regeringspartierne Nunatta Qitornai ikke enig i, og derfor var datoen også til debat.

Det endte dog med de grønlandske politikere fulgte forslaget fra valgoplægget.

Læs også

IA står til valgsejr
Valget kommer i kølvandet på en regeringskrise i Grønland, som blev forstærket i begyndelsen af februar, hvor Demokraatit forlod regeringskoalitionen, som derefter blot sad på 11 ud af 31 pladser i det grønlandske landsting. Partiet forlod regeringen, fordi det var utilfreds med Simuts nye formand Erik Jensen. Jensen blev ny formand i efteråret, da Simut væltede sin egen formand og landsstyreformand Kim Kielsen.

Kim Kielsen har fastholdt posten som landsstyreformand, da det ikke er lykkes for Erik Jensen at samle opbakning bag sig til at overtage den.

Det er dog ikke sikkert, at han vil have held med at få posten efter valget. Ifølge en meningsmåling KNR bragte i sidste uge, der er udarbejdet af en gruppe forskere fra Grønlands Universitet, Københavns Universitet og University of Colorado, står oppositionspartiet Inuit Ataqatigiit til at blive Grønlands største parti med 38,4 procent af stemmerne.

Opdateret 18. februar klokken 14.45: Det er blevet tilføjet, at meningsmålingen, som er omtalt på KNR, er udarbejdet af en gruppe forskere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Jensen

Formand for Siumut, Naalakkersuisoq for finanser og skatter, Naalakkersuisut
erhvervsvidereuddannelse (Handelsskole Qaqortoq)

Kim Kielsen

Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Grønlands selvstyre
Sømand, politibetjent (1996)

0:000:00