Modstandere af omstridt mineprojekt står til valgsejr

De to partier, som vil stoppe udvindingen af uran og sjældne jordarter i omstridt mineprojekt, står til at vinde det grønlandske valg tirsdag, hvor flere dramaer lurer i kulissen.

Foto: Emil Helms / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Hvis den grønlandske valgkamps eneste meningsmåling holder stik, så kan valget til det grønlandske parlament Inatsisartut tirsdag få konsekvenser, som vil kunne mærkes langt ud over Grønlands grænser.

Meningsmålingen kom fredag i sidste uge og giver det venstreorienterede parti IA 12 ud af de 31 pladser i Inatsisartut, mens løsrivelsespartiet Naleraq står til at få 5 pladser. Det vil bringe de to partier over de 16 mandater, som skal til for at have et flertal i parlamentet.

Netop IA og Naleraq er som de eneste partier direkte imod det omstridte mineprojekt Kvanefjeld i Sydgrønland. Fjeldet rummer en af verdens største uudnyttede beholdninger af sjældne jordarter. Den slags er vigtige brikker i mobiltelefoner, vindmøller, kampfly, ubåde og mange andre slags teknologier. Jordarterne er derfor stærkt efterspurgt af både Kina, USA og EU.

Grus i maskineriet
Selskabet bag Kvanefjeld-projektet, Greenland Minerals, sendte i starten af året den endelige VVM-redegørelse i høring. Og hvis det går glat, så kan en udnyttelsestilladelse sandsynligvis udstedes senere i år.

Men hvis IA og Naleraq får flertal i parlamentet, så kan der fem minutter i tolv blive kastet grus i maskineriet på det projekt, som har været mere end 10 år undervejs.

Fjeldet indeholder nemlig ikke kun de eftertragtede sjældne jordarter. Det indeholder også uran, som Greenland Minerals også gerne vil udvinde. De mijømæssige konsekvenser af uranudvindingen vil dog i IA og Naleraqs øjne være så store, at det er nødvendigt at trække i nødbremsen i sidste øjeblik.

Læs også

Tæt kontakt
IA har sin vælgerbase i Nuuk og de større grønlandske byer, mens Naleraq appellerer mere til blandt andet fiskerne i de grønlandske bygder. Men Naleraq kan godt se et samarbejde for sig.

”Vi har bemærket, at IA vil have en tæt kontakt med befolkningen i forhold til de kommende beslutninger, og det er et godt tegn, som vi gerne vil være en del af,” siger Naleraqs Pele Broberg til den grønlandske avis Sermitsiaq.

Tilbagegang for koalition
Meningsmålingen, der kommer halvanden måned inde i valgkampen og kun fem dage før valget, er lavet af Sermitsiaq og analysefirmaet HS Analyse.

Den giver det regerende socialdemokratiske parti Siumut 8 mandater. Det er en tilbagegang på et mandat i forhold til valget i 2018, mens Siumuts to koalitionspartnere frem til valgudskrivelsen i februar, det socialliberale parti Demokraterne og løsrivelsespartiet Nunatta Qitornai, ifølge målingen står til henholdsvis fire og nul pladser i parlamentet. Det vil være en tilbagegang på to og et mandat.

Det liberale parti Atassut står til at beholde sine to pladser, mens Samarbejdspartiet står til at miste sin ene plads i Inatsisartut.

Formår at klinke skårene
Målinger før valget i 2018 gav IA to pladser mere end hvad de endte med at få ved valget. Og IA ligger generelt højt i målinger mellem valgene. Meningsmålingen skal derfor tages med et gran salt. Og IA's formand Múte B. Egede kan sagtens stå i en situation, hvor han får svært ved at mønstre nødvendige 16 mandater.

IA kan risikere, at Siumut's nye formand Erik Jensen formår at klinke skårene til Demokraterne og samle Siumut, Demokraterne og Atassut i en koalition hen over midten. Og hvis Nunatta Qitornai generobrer en plads, så vil det lille parti med udbrydere fra Siumut sandsynligvis også stille sig bag Erik Jensen og Siumut.

Siden hjemmestyrets indførelse i 1979 har Siumut siddet på landsstyreformandsposten i alle år på nær fire år fra 2009 til 2013. Her var det netop IA, der svingede taktstokken sammen med Demokraterne.

Demokraterne har erklæret, at de i dag har svært ved at se sig selv i koalition med IA, da man ideologisk står vidt forskellige steder.

Præg på grønlandsk politik
Foruden Kvanefjeldets skæbne og spørgsmålet om Siumut eller IA skal indtage landsstyreformandskontoret, så er også udsigt til andre dramaer, som valgnatten og dagene derefter vil give svar på.

Et af dramaerne handler om Nunatta Qitornai med de to politiske veteraner Vittus Qujaukitsoq og Aleqa Hammond. Førstnævnte har bestridt en række ministerposter, senest som finansminister i koalitionen med Siumut og Demokraterne. Sidstnævnte var Grønlands landsstyreformand fra 2013 til 2014 og sad i Folketinget fra 2015 til 2019.

Målingen fra fredag giver ikke partiet en plads i Inatsisartut. Hvis det holder stik, så kan det være et farvel til de to tidligere Siumut'er, som hver især har sat deres præg på nyere grønlandsk politik.

Svært ved at vinde gehør
Et andet drama handler om det lille parti Samarbejdspartiet, der den seneste tid har haft svært ved at få samarbejdet til at fungere internt. Partiet har i dag en plads i Inatsisartut og går ind for at bevare rigsfællesskabet.

Et budskab partiet har haft svært ved at vinde gehør for hos de øvrige partier og tilsyneladende også hos vælgerne. Målingen giver ikke partiet en plads i parlamentet. 

Intern strid
Og endelig kan der være optræk til en intern strid i Siumut. I november sidste år vandt Erik Jensen en kampafstemning om formandsposten i partiet over partiets daværende formand Kim Kielsen. Så på papiret er det Erik Jensen, der efter valget skal forhandle med de andre partier.

Men hvad nu hvis Kim Kielsen får flere personlige stemmer end Erik Jensen? Ja, så kan det være Kim Kielsen, der skal stå i spidsen for partiets forhandlingsdelegation. En uskreven aftale internt i partiet siger nemlig, at den, der får flest personlige stemmer, står i spidsen for forhandlingerne med de øvrige partier.

Grønlænderne vælger tirsdag både nye medlemmer til parlamentet samt til fem kommunalbestyrelser. Stemmestederne lukker klokken 20 grønlandsk tid, hvilket er midnat dansk tid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Aleqa Hammond

Fhv. MF (NQ)
HF (Nordgrønlands Gymnasium 1989), teachers education (Artic College)

Erik Jensen

Formand for Siumut, Naalakkersuisoq for finanser og skatter, Naalakkersuisut
erhvervsvidereuddannelse (Handelsskole Qaqortoq)

Kim Kielsen

Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Grønlands selvstyre
Sømand, politibetjent (1996)

0:000:00