Grønlandsk vinderparti kan få svært ved at bruge sejren

IA blev den store vinder af det grønlandske parlamentsvalg. Forude venter svære koalitionsforhandlinger med partier, der langt fra er enige med IA.

IA's formand Múte B. Egede har serveretten i de kommende koalitionsforhandlinger efter valget til det grønlandske parlament Inatsisartut tirsdag.
IA's formand Múte B. Egede har serveretten i de kommende koalitionsforhandlinger efter valget til det grønlandske parlament Inatsisartut tirsdag.Foto: Emil Helms / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Med 36,6 procent af stemmerne blev det venstreorienterede parti IA den store vinder af tirsdagens valg til det grønlandske parlament Inatsisartut. Resultatet er en fremgang på 11,1 procentpoint i forhold til valget i 2018 og giver partiet 12 ud af de 31 pladser i parlamentet.

Grønlands andet store parti, det socialdemokratiske parti Siumut, fik 29,4 procent af stemmerne. Det er en fremgang på 2,3 procentpoint i forhold til 2018 for partiet, som siden hjemmestyrets indførelse i 1979 har stået i spidsen for Grønlands regering i alle på nær fire år.

Og nu kan Siumut meget vel få yderligere fire år væk fra magten. Som det største parti har IA nemlig serveretten i forhandlingerne om at danne en regeringskoalition.

Det bliver dog ikke nødvendigvis nogen let opgave for IA's formand Múte B. Egede.

Langt fra hinanden
Løsrivelsespartiet Naleraq, der på forhånd var udpeget som den mest oplagte samarbejdspartner for IA, gik nemlig 1,4 procentpoint tilbage og fik 12,0 procent af stemmerne. Det giver partiet fire mandater.

Dermed kan IA og Naleraq til sammen mønstre de 16 mandater, som et flertal kræver. Partierne er enige om at mineprojektet i Kvanefjeld i Sydgrønland bør stoppes. Til gengæld står de langt fra hinanden når det kommer til fiskeripolitikken. Naleraq vil give de grønlandske fiskere lov tiil at fiske endnu mere end i dag, mens IA lige modsat vil begrænse fiskeriet for at sikre øget bæredygtighed.

Derfor er det langt fra givet, at de to kan finde hinanden.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

 

Múte B. Egede og IA kan derfor være tvunget til at gøre sine hoser grønne over for de to borgerlige partier Atassut og Demokraterne, der fik henholdsvis 6,9 og 9,1 procent af stemmerne. Det giver partierne henholdsvis to og tre mandater.

Det kan dog vise sig at blive svært, da partierne har forskellige syn på blandt andet den økonomiske politik og har forskellige ideologiske udgangspunkter.

Desuden er IA og Demokraterne lodret uenige om skæbnen for det omstridte mineprojekt i Kvanefjeld i Sydgrønland. IA vil stoppe projektet, mens Demokraterne vil gå videre med projektet i fjeldet, der rummer en af verdens største uudnyttede beholdninger af sjældne jordarter. Atassut vil sende projektet til afstemning blandt borgerne i Sydgrønland.

Kvanefjeld indeholder imidlertid også uran, som vil blive udvundet sammen med de sjældne jordarter, hvis projektet får grønt lys. De miljømæssige konsekvenser og risici forbundet med uranudvinding har fået IA til at gå til valg på at stoppe projektet.

Flere stemmer end formanden
En anden mulighed for IA kunne være en koalition med Siumut, der fik 10 pladser i parlamentet.

Hvis det skulle komme til forhandlinger mellem IA og Siumut, så er det ikke sikkert, at IA's formand Múte B. Egede kommer til at sidde over for Siumuts nye formand Erik Jensen.

Valget har nemlig givet Siumuts tidligere formand og nuværende landsstyreformand Kim Kielsen markant flere personlige stemmer end Erik Jensen, der væltede Kielsen af formandsposten i november sidste år. Kielsen har 1.841 personlige stemmer og Erik Jensen har fået 1.186 stemmer.

Læs også

En uskreven regel i partiet lyder, at det er den kandidat, der får flest stemmer, som står i spidsen for partiet ved forhandlingerne.

At Kim Kielsen har fået flere personlige stemmer end Erik Jensen kan altså gå hen og give en aparte situation, hvor det vil være Kim Kielsen, der står i spidsen for Siumut ved de kommende dages forhandlinger med de øvrige partier.

Hvis Siumut formår at samle et flertal uden om IA og holde fat i regeringsmagten, så vil Kim Kielsen sandsynligvis gøre sit for at holde fast i landsstyreformandsposten.

Små partier ude
De to små partier Nunatta Qitornai og Samarbejdspartiet, der inden valget havde hver et medlem af parlamentet, fik henholdsvis 2,4 og 1,4 procent af stemmerne. Det er ikke nok til at sikre fortsat tilstedeværelse i parlamentet, der fremover vil bestå af de fem partier IA, Siumut, Naleraq, Demokraterne og Atassut.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00