Parti forlader Grønlands regering og valg rykker nærmere

Demokraterne har forladt Grønlands regeringskoalition i protest mod den nye Siumut-formands politiske kurs. Siumut sonderer mulighederne for at danne en ny koalition med et eller flere oppositionspartier. Der er også mulighed for valgudskrivelse i næste uge.

Foto: Rebecca Gustafsson / Visit Greenland
Andreas Krog

Grønlands landsstyrekoalition blev mandag formindsket, da det socialliberale parti Demokraterne meddelte, at de trækker sig fra samarbejdet med Siumut og Nunatta Qitornai. Dermed har koalitionen ikke længere flertal i parlamentet.

Bruddet kommer blandt andet fordi Demokraterne ikke er vilde med den kurs, som den nye Siumut-formand Erik Jensen står for.

"Siumut vil med Erik Jensen ændre politisk kurs, har vi fået meddelt. Der er en splittelse i Siumut for fuld skrue, og vi ved aldrig, hvad partiet står for, og derfor er det svært at stole på Siumut nu," siger Demokraternes formand Jens-Frederik Nielsen til den grønlandske avis Sermitsiaq.

Erik Jensen væltede Kim Kielsen af pinden som Siumut-formand i november sidste år. Men Kim Kielsen er fortsat landsstyreformand.

Læs også

Klokken 17 dansk tid løftede Kim Kielsen på et pressemøde sløret for hvordan landsstyremedlemsposterne fordeles blandt de to tilbageværende partier efter at Demokraterne har trukket sine tre landsstyremedlemmer.

Nunatta Qitornais Vittus Qujaukitsoq, der i dag er landsstyremedlem for finanser, skal have indlemmet erhvervs- og råstofområdet under sig efter Jens-Frederik Nielsen. Kim Kielsen selv overtager udenrigs- og energi-området fra Steen Lynge. Og Martha Abelsen overtager sundhedsdepartementet fra Demokraternes Anna Wangenheim, skriver Sermitsiaq.

Mulighed for valg
Kim Kielsen sagde på pressemødet, at koalitionen indtil videre kører videre som en mindretalskoalition. Men også, at Siumut undersøger mulighederne frem mod at det grønlandske parlament samles på tirsdag i næste uge.

Siumut-formand Erik Jensen er således i dialog med flere oppositionspartier, skriver flere grønlandske medier. Præcis hvad det fører til er endnu uklart.

Det kan munde ud i, at Kim Kielsen danner en ny flertalskoalition eller at den nuværende mindretalskoalition fortsætter. Det kan også ende med at Erik Jensen overtager landsstyreformandsposten, som han ikke fik sammen med formandsposten for Siumut. Og at Erik Jensen så danner en ny koalition.

Endelig er der den mulighed, at der udskrives valg til det grønlandske parlament Inatsisartut, når parlamentet samles tirsdag i næste uge.

I Grønland fungerer valgudskrivelse på den måde, at landsstyreformanden indstiller til parlamentet, at der udskrives valg. Det vedtages så af parlamentet.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Jensen

Formand for Siumut, Naalakkersuisoq for finanser og skatter, Naalakkersuisut
erhvervsvidereuddannelse (Handelsskole Qaqortoq)

Kim Kielsen

Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Grønlands selvstyre
Sømand, politibetjent (1996)

0:000:00