Vesselbo: Uanstændig dom godkender fyring af blind arkitekt

NYHED: Landsretten godkender Kulturarvsstyrelsens fyring af næsten blind arkitekt, og Venstres Eyvind Vesselbo vil nu kalde ministre i samråd.
"Den dom må ikke stå som udtryk for, at det er måden, vi behandler handicappede på. Og slet ikke som udtryk for statens personalepolitik," siger Venstres kulturordfører Eyvind Vesselbo.
"Den dom må ikke stå som udtryk for, at det er måden, vi behandler handicappede på. Og slet ikke som udtryk for statens personalepolitik," siger Venstres kulturordfører Eyvind Vesselbo.
Henrik Theil

Det er selvfølgelig usædvanligt for et medlem af et af regeringspartierne, men jeg overvejer i øjeblikket at kalde kulturminister Brian Mikkelsen (K) og ligestillingsminister Karen Jespersen (V) i samråd.

Eyvind Vesselbo (V)
Kulturordfører
Fakta

Sagen kort:

"Styrelsen har vurderet, at du relativt set er mindre fagligt fleksibel, ligesom din omstillingsevne relativt set er stærkt begrænset som følge af din nedsatte synsevne." Det stod på den fyreseddel, arkitekt Torben Olesen modtog af sin daværende arbejdsgiver, Kulturarvsstyrelsen, i maj 2005.

Arkitektforbundet lagde sag an mod Kulturarvsstyrelsen, men styrelsen blev i februar 2007 frikendt i Københavns Byret. Sagen blev anket. Dansk Blindesamfund er indtrådt som biintervenient.

Den 5. marts 2008 afgjorde Øste Landsret sagen til fordel for Kulturarvstyrelsen.


Kilde: Dansk Blindesamfund
"Det er uanstændigt, og jeg fatter ikke den dom. Den må ikke stå som udtryk for, at det er måden, vi behandler handicappede på. Og slet ikke som udtryk for statens personalepolitik," siger Venstres kulturordfører Eyvind Vesselbo.

Han er fortørnet over, at Østre Landsret onsdag stadfæstede byrettens dom om, at Kulturarvsstyrelsen i en sparerunde havde ret til at fyre den næsten blinde arkitekt Torben Olesen med henvisning til, at han ikke havde samme omstillingsevne som andre. Torben Olesen havde indtil fyringen været ansat i 29 år i styrelsen, heraf de sidste godt ti år med synsnedsættelse på 95 pct. efter nethindeløsning.

Eyvind Vesselbo var selv til stede i Østre Landsret onsdag, og han vil nu tage sagen op i Kulturudvalget, da sagen drejer sig om Kulturarvsstyrelsen.

"Det er selvfølgelig usædvanligt for et medlem af et af regeringspartierne, men jeg overvejer i øjeblikket at kalde kulturminister Brian Mikkelsen (K) og ligestillingsminister Karen Jespersen (V) i samråd, for det kan ikke vel ikke være statens personalepolitik, som vi ser afspejlet her."

Dokumentation

Om arkitekt Torben Olesen

Torben Olesen har været ansat i staten som arkitekt siden juli 1976 til at føre tilsyn med fredede bygninger.

I perioden 1993-96 mistede Torben Olesen en væsentlig del af sin synsevne pga. nethindeløsning. Torben Olesen har i dag en synsrest på 5 pct. Dette har dog ikke været en hindring for, at han har kunnet passe sit arbejde i Kulturarvsstyrelsen på normale arbejdsvilkår.

Torben Olesen har gennem alle årene selv sørget for anskaffelsen af personlig assistance og en række hjælpemidler, så han kunne udføre sit arbejde på lige vilkår med sine kolleger.

Torben Olesen har i dag en tegnestue, der arbejder med tilgængelighed for handicappede til bygninger og udearealer. Torben Olesen fungerer endvidere som kirkeværge ved Hvidovre Sogns to kirker og andre bygninger.

Om lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet

Et af de senere års mest markante nybrud på beskæftigelsesområdet kom i 2005 med vedtagelsen af diskriminationsforbuddet i lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet.

Forskelsbehandling omfatter i lovens forstand både enhver direkte og indirekte forskelsbehandling på grund af race, hudfarve, religion eller tro, politisk anskuelse, seksuel orientering, alder, handicap eller national, social eller etnisk oprindelse.

Der er tale om direkte forskelsbehandling, når en person* behandles ringere end en anden bliver, er blevet eller ville blive behandlet i en tilsvarende situation.

Der er tale om indirekte forskelsbehandling, når en bestemmelse, et kriterium eller en praksis, der tilsyneladende er neutral, vil stille personer* ringere end andre personer, medmindre den pågældende bestemmelse, kriterium eller praksis er objektivt begrundet i et sagligt formål, og midlerne til at opfylde det er hensigtsmæssige og nødvendige.

* på grund af/af en bestemt race, hudfarve, religion eller tro, politisk anskuelse, seksuel orientering, alder, handicap eller national, social eller etnisk oprindelse.


0:000:00