Elendig sundhedstilstand hos socialt udsatte

NYHED: Socialt udsatte har en markant dårligere sundhedstilstand end den øvrige befolkning. Det viser en ny rapport fra Rådet for Socialt Udsatte.
Socialt udsatte har både langt dårligere helbred og livskvalitet end den øvrige del af befolkningen.
Socialt udsatte har både langt dårligere helbred og livskvalitet end den øvrige del af befolkningen. Foto: colourbox.com
Kristine Bertelsen
Fakta

Udsattes helbred og livskvalitet 

  • 25,2 procent af de socialt udsatte har været udsat for grov vold inden for det seneste år mod 1,8 procent blandt befolkningen generelt.
  • 3,9 procent har inden for det seneste år været udsat for voldtægt mod 0,2 procent generelt. Blandt de socialt udsatte grupper er det først og fremmest gået ud over de fattige.
  • 30 procent siger, at de har et godt helbred mod 80 procent i befolkningen generelt.
  • 61,1 procent lider af langvarige sygdomme mod 38,8 procent i befolkningen generelt.
  • 43,8 procent har taget nervemedicin inden for de sidste fjorten dage. I befolkningen generelt er tallet 3,9 procent.
  • 43,2 procent havde forsøgt at begå selvmord. I befolkningen generelt har 1,2 procent forsøgt selvmord. Vold, sexovergreb, sygdomme og selvmordsforsøg.

Kilde: Rådet for Socialt Udsatte
Hjemløse, fattige og narkomaner har en markant dårligere sundhedstilstand end resten af befolkningen. Det viser en ny rapport fra Rådet for Socialt Udsatte. Rapporten er lavet på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse blandt hjemløse, alkohol- og stofmisbrugere, sindslidende og fattige. I alt har 1290 personer deltaget.

Tallene fra undersøgelsen er sammenlignet med den almindelige befolknings sundhedstilstand, som fremgår af en sundheds- og sygelighedsundersøgelse fra 2005. Og sammenligningen viser en markant dårligere sundhed og livskvalitet blandt de socialt udsatte end hos den øvrige befolkning.

Eksempelvis har 43,2 pct. af de socialt udsatte forsøgt at begå selvmord mod 1,2 pct. i den øvrige befolkning. Og 30 pct. siger, de har et godt helbred, mod 80 pct. i befolkningen generelt.

Udsatte bruger sundhedsvæsenet mest
Men faktisk bruger de socialt udsatte sundhedsvæsenet i langt højere grad end den øvrige del af befolkningen, flere har haft kontakt med en praktiserende læge og bruger forskellige former for medicin.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00