Debat

"Kriminaliser kunden i prostitution"

SEXKØB: Anne Vang, politisk ordfører for Socialdemokraterne i København skriver, at sexkøb bør forbydes. Kig mod Norge og Sverige, lyder opfordringen.
Anne Vang, politisk ordfører (S), Københavns Rådhus, vil kriminalisere prostitutionskunder.
Anne Vang, politisk ordfører (S), Københavns Rådhus, vil kriminalisere prostitutionskunder.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anne Vang 
Politisk ordfører (S), Københavns Rådhus

Mens jeg sidder ved tastaturet og skriver dette - mit sidste indlæg til Altingets socialpolitiske debatrække i denne omgang - lyder der høje råb udenfor.

Det er 8. marts: Kvindernes Internationale Kampdag. Der kæmpes stadig kvindekamp i 2009. Store bannere fortæller om den moderne kvindekamp: Ligeløn. Flere kvinder på direktionsgangene. Større kvindelig repræsentation i landets kommunalbestyrelser. Gode og vigtige sager.

Vidste du?
Den kvindekamp, der er allervigtigst at kæmpe, foregår langt fra bonede direktionsgange og kommunalbestyrelsessale. Den foregår på gaden blandt de prostituerede. Det er de kvinder, der har allermest brug for rettigheder, for hjælp, for støtte.

Nu er det tid til at tage det næste, vigtige skridt for kvinderne. De skal hjælpes med en massiv social indsats og kunden skal kriminaliseres. For prostitution er ikke et erhverv som alle andre.

Anne Vang
Politisk ordfører (S), Københavns Rådhus

Vidste du, at 90 procent af de danske prostituerede menes at have været udsat for seksuelle overgreb som børn?

Vidste du, at omtrent 70 procent af de prostituerede i en stor international undersøgelse viste sig at lide af posttraumatisk stress?

Vidste du, at næsten halvdelen havde været udsat for voldtægt mere end fem gange i deres liv som prostitueret?

Vidste du, at over 90 procent af de adspurgte prostituerede ville forlade prostitution, hvis de kunne?

Kriminaliser kunden
Jeg mener ikke, at man kan kende til de tal og stadig mene, at prostitution hører til i et velfærdssamfund. Danmark har allerede i dag forbud mod at købe en prostitueret under 18 år. Det har vi, fordi vi som samfund tager afstand fra, at helt unge piger får sår på sjæl og krop af at sælge sig selv.

Det bør være den generelle holdning overfor prostitution: Vi bør slet ikke acceptere, at kvinder (eller mænd for den sags skyld) havner i prostitution med ulykkelige konsekvenser til følge. Derfor bør kunden i prostitution kriminaliseres og kvinderne hjælpes til en bedre hverdag.

Besynderlig argumentation
Der findes selvfølgelig mange argumenter imod en kriminalisering af kunden i prostitution. Et af de mest benyttede er argumentet om, at prostitution er kvindens ældste erhverv. Argumentet er besynderligt: Legitimerer det udnyttelse af en gruppe kvinder, at udnyttelsen har stået på i mange år?

Argumentet om kvindens frie valg af prostitutionen dur heller ikke. For det første er der mange typer valg, vi som samfund ikke accepterer.

Frit valg?
Vi accepterer ikke, når en mor vælger at lade sit barn køre med i bilen uden sele. Vi accepterer ikke, når et menneske vælger at blive stiknarkoman. For det andet kan der i høj grad stilles spørgsmålstegn ved, om det nu også er et frit valg at lade sig prostituere.

Når over 90 procent af de prostituerede gerne ville forlade branchen, hvis de kunne, klinger ordene om det frie tilvalg af prostitution temmelig hult. Og hvad med alle de kvinder, som er handlet til Danmark fra udlandet?

Kvinder, der lokkes, trues, snydes eller tvinges ind i prostitution i et fremmed land er desværre et udbredt fænomen. Handel med fattige kvinder og børn til prostitutionsindustrien er i dag verdens tredjestørste sorte industri.

Ændret holdning
Ét argument fik længe mig til at være imod en kriminalisering af kunden i prostitution. Det handlede om, at en kriminalisering ville gøre miljøet for de tilbageværende prostituerede endnu hårdere. Hvis der kommer færre prostituerede, som så til gengæld er udsat for hyppigere vold, er intet jo vundet.

Erfaringerne fra den svenske kriminalisering af kunden i prostitution viser nu, at argumentet ikke holder: Miljøet for de tilbageværende prostituerede er ikke blevet hårdere. Antallet af prostituerede i Sverige er formindsket med hele 90 procent fra 1999 til 2003 - men politiet og Socialhjælpen i Sverige er enige om, at der hverken er kommet flere voldtægter eller generel vold mod de prostituerede. Det er et opløftende resultat.

Især fordi man kunne tro, at prostituerede vil være mere tilbøjelige til at anmelde voldelige overfald, hvis kunden er kriminaliseret og dermed kan gøres ansvarlig. Derudover har Sverige set den positive udvikling, at der er sket et stort fald i antallet af narkomisbrugere blandt de prostituerede.

Kig mod Norge og Sverige
Danmark bør gøre som Sverige og Norge. Det var det et stort skridt for Danmark, da prostitution for få år siden blev gjort lovligt som erhverv. Det hjalp kvinderne ved at mindske den sociale marginalisering og give dem arbejdstagerrettigheder.

Nu er det tid til at tage det næste, vigtige skridt for kvinderne. De skal hjælpes med en massiv social indsats og kunden skal kriminaliseres. For prostitution er ikke et erhverv som alle andre.

Hvis det var, hvorfor har kvinderne så ikke fået de samme arbejdstagerrettigheder som andre danskere? Hvis det var, hvorfor kan man så ikke blive sendt i jobaktivering som prostitueret? Det kan man ikke, fordi langt de fleste danskere selvfølgelig ikke vil sælge deres kroppe. Det kan man ikke, fordi de kvinder, som tvinges ind i prostitution, kan få livsvarige mén.

Den 8. marts er en oplagt anledning til at sige fra over for et system, hvor det er lovligt at udsætte kvinder for det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Vang

Rektor, Københavns Professionshøjskole
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00