Kommission vil have færre førtidspensionister

FØRTIDSPENSION: Arbejdsmarkedskommissionen foreslår, at flere førtidspensionister skal vende tilbage til arbejdsmarkedet. Gode toner, mener DA, mens LO og socialrådgiverne er skeptiske.
LO foreslår et førtidspensionsbevis, der sikrer førtidspensionister at få genoptaget pensionen, hvis de ikke magter at arbejde alligevel.
LO foreslår et førtidspensionsbevis, der sikrer førtidspensionister at få genoptaget pensionen, hvis de ikke magter at arbejde alligevel.Foto: colourbox
Marie Dissing Sandahl

Der er mange gode ord, men jeg får ikke oplyst, hvordan det skal virke, og vi har talt om ændringer længe. Og det jeg savner mest et anderledes menneskesyn. Det virker som om, myndighederne har en mistro til andre mennesker og tror, at de prøver at snyde.

Lizette Risgaard
Næstformand i LO
I Arbejdsmarkedskommissionens oplæg til trepartsforhandlingerne torsdag foreslår den, at flere førtidspensionister skal vende tilbage til arbejdsmarkedet. Redskabet hedder individuelle udviklingsforløb og skal fange de pensionister, der efter en periode får en bedre funktionsevne.

Og det er en god idé, mener Erik Simonsen, chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening.

"Vi synes absolut, at man skal tilkende førtidspension for en kortere periode og samtidig tilkendegive, at når perioden er overstået, så skal man tilbage til arbejdsmarkedet. Det afgørende er, at der bliver sat en stopper for, at alle bliver sendt på livsvarige ydelser," siger han.

Førtidspensionen skal bevares for de svageste
Men der skal være plads til de allersvageste, mener LO, selvom man også er positive over for en mere fleksibel førtidspension.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00