Flere unge på offentlig forsørgelse

FORSØRGELSE: Antallet af unge på offentlig forsørgelse er steget markant i en periode, der ellers har været præget af en kraftig højkonjunktur.

Når der først er tilkendt pension, ophører samfundets tilbud og samfundets forventninger om bidrag til egen forsørgelse. Det kan nogle godt klare. Andre bliver isolerede og bliver misbrugere af alkohol og stoffer.

Jørgen Søndergaard
Formand for regeringens Arbejdsmarkedskommission
Ledigheden har været historisk lav, og ungdommen udgør en lille årgang. Alligevel er antallet af unge under 30 år på førtidspension, ledighedsydelse eller flexjob steget. I 2004 var 10.000 unge på offentlig forsørgelse, det tal steg til 11.500 i 2008, hvilket svarer til en stigning på 14 procent. Hele 80 procent af den gruppe er på førtidspension.

Hos formanden for regeringens Arbejdsmarkedskommission, Jørgen Søndergaard, vækker udviklingen bekymring.

"Det er alvorligt, at stadigt flere unge modtager varige forsørgelsesydelser. Spørgsmål er, om det er hensigtsmæssigt, at de tildeles en varig ydelse som førtids­pension. Det er sandsynligt, at nogle af disse unge på et tidspunkt inden for de næste 30 år vil få en bedre arbejdsevne," siger han til Samspil.Info.

Fatale konsekvenser
Ifølge Jørgen Søndergaard kan det at havne på permanent offentlig forsørgelse få fatale konsekvenser. Han mener, at der skal en bedre indsats til for at hjælpe de unge i gang, ellers bliver det umuligt for dem fremover.

"Når der først er tilkendt pension, ophører samfundets tilbud og samfundets forventninger om bidrag til egen forsørgelse. Det kan nogle godt klare. Andre bliver isolerede og bliver misbrugere af alkohol og stoffer," lyder dommen fra Jørgen Søndergaard.

0:000:00