Aktørerne: Disse sager vil præge socialdebatten

OVERBLIK: Altinget har bedt en bred skare af aktører om at vurdere, hvilke sager der vil dominere socialdebatten i det nye folketingsår.
Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Morten ØyenOle Nikolaj Møbjerg Toft

Ældre Sagen, Bjarne Hastrup, administrerende direktør
"Jeg tror de omfattende beskæringer i plejen ude i kommunerne bliver en markant sag i hele det næste folketingsår. Nu er der nogle kommuner, der begynder at skære ned på rengøringen for ældre. Og der ved vi fra forskerne, at det giver så uhumske forhold ude i hjemmene, at det kan vi simpelthen ikke leve med. En anden ting, de kan komme til at fylde, er ældre på arbejdsmarkedet. På den ene side vil man gerne af med efterlønnen og andre ordninger, men på den anden side er der ingen, som vil ansætte ældre på 60 og derover. De kommer i hvert fald ikke til jobsamtalerne. Det tredje store emne kan blive ældres rettigheder indenfor sundhedssektoren, hvor de stort set ingen rettigheder har. Det kunne for eksempel være ret til at få genoptræning med det samme, for der er der meget lang ventetid i dag."

Foreningen af Socialchefer i Danmark, Ole Pass, formand
"Det helt store emne bliver diskussionen om, hvordan vi fastholder serviceniveauet, samtidig med at vi har nul-vækst i kommunerne. Her vil der komme en diskussion om, hvordan man kan gøre tingene anderledes. For eksempel hvordan man kan strikke støtten til handicappede sammen på en ny måde. Samtidig er jeg også overbevist om, at vi vil se en diskussion om en øget rolle for de frivillige på velfærdsområdet. En anden debat, der vil vinde fodfæste, handler om, hvordan man laver indsatsen for unge med misbrugsproblemer. Reformen af førtidspensionen vil også tiltrække sig opmærksomhed."

Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post, formand
"Debatten i de nye folketingsår afhænger meget af, om der bliver udskrevet valg i efteråret. Men uanset hvad, så tror jeg, at der kommer stort fokus på velfærdsydelserne. Kommunerne er i gang med at vedtage store besparelser i budgetterne. Og når konsekvenserne af besparelserne så bliver til virkelighed, så vil det fylde meget i den politiske debat, fordi man så har konkrete eksempler. Hvis reformen af førtidspensionen vitterligt bliver til noget, så vil den også præge debatten, især hvis den står til at skride i en uheldig retning. Hvis valgkampen for alvor bliver blæst i gang, så tror jeg, at beskæftigelsessystemet vil komme i fokus. Man har fået lavet et system med utrolig mange regler, som ikke virker. Og når ledige, arbejdsgiverne og fagfolkene er utilfredse med systemet, så kan det næsten kun komme til at give genlyd."

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00