Førtidspensionister vil være aktive

FØRTIDSPENSIONISTER: En ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, viser, at hver fjerde førtidspensionist ønsker at engagere sig i forskellige former for aktiviteter som frivilligt arbejde og kurser. Ifølge SFI's undersøgelse ville kontaktpersoner kunne gøre en stor forskel. Regeringen er ikke afvisende.
Forskerne bag undersøgelsen var overraskede over at kunne konstatere, at selv de socialt udsatte er interesserede i at være mere aktive.
Forskerne bag undersøgelsen var overraskede over at kunne konstatere, at selv de socialt udsatte er interesserede i at være mere aktive.Foto: colourbox
Kristoffer Hecquet

Jeg vil meget gerne være med til at se på, om vi i forbindelse med reformen kan bane vejen for, at man da kunne prøve at indtænke frivillige organisationer og frivilligt arbejde.

Ulla Tørnæs (V)
Arbejdsmarkedsordfører
Fakta
Undersøgelsen fra DFI bygger på spørgeskemainterviews med 1.753 førtidspensionister mellem 20 og 59 år. En fjerdedel af dem fortæller, at de ikke deltager i nogle aktiviteter i øjeblikket, men ønsker en mere aktiv tilværelse med faste interesser.

Kilde: SFI

En ny undersøgelse fra SFI skulle kortlægge førtidspensionisters livsvilkår og undersøge deres behov for social interaktion.

22 procent af de 1.753 adspurgte udtrykte ønske om at have flere faste aktiviteter i hverdagen. Og det svarer til en befolkningsgruppe på omkring 37.000 mennesker på landsplan.

Stor spredning
Forskerne bag undersøgelsen var overraskede over at kunne konstatere, at selv de socialt udsatte er interesserede i at være mere aktive.

"Gruppen af udsatte førtidspensionister er således ikke underrepræsenteret i den gruppe af førtidspensionister, der gerne vil være mere aktive, og som derfor tilhører den relevante målgruppe i forbindelse med lokale integrationsprojekter ude i kommunerne," skriver forfatterne om resultatet.

Således er det ikke en særlig aldersgruppe eller social gruppe, der efterlyser aktiviteter, men et bredt udsnit af de adspurgte, selv de svageste. Særligt kurser og undervisning er efterspurgt, mens aktiviteter på internettet ikke har interesse.

Hjælp til at komme i gang
De mange førtidspensionister, der ønsker en mere aktiv tilværelse, er ikke i stand til selv at komme i gang. Her efterlyses kontaktpersoner, som kan vejlede dem og skubbe dem i gang, og forfatterne af rapporten foreslår indførelsen af en kontaktpersonordning.

"Flere af de førtidspensionister, som vi lavede dybtgående interview med, er således kommet i gang med deres aktiviteter, fordi en ven har taget dem med, eller fordi nogen har skubbet på for at få dem i gang med aktiviteter," skriver undersøgelsens forfattere.

Politisk velvilje
Venstres arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs er positiv over undersøgelsens resultat.

"For det første så glæder jeg mig jo over, at der rent faktisk viser sig at være en ressource hos førtidspensionisterne," siger hun til Altinget.dk.

"Det er noget af det, som vi gerne vil se på i forbindelse med en kommende reform om førtidspensions-fleksjob," forklarer hun.

"Jeg vil meget gerne være med til at se på, om vi i forbindelse med reformen kan bane vejen for, at man da kunne prøve at indtænke frivillige organisationer og frivilligt arbejde."

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00