3F raser over kommunale fejlfortolkninger af lægelige udtalelser

FEJLTOLKNING: Kommunernes lægekonsulenter fejltolker alt for ofte lægernes anbefalinger, mener 3F og speciallægerne, men Ankestyrelsen understreger, at der ikke er tale om brud på lovgivningen. 3F efterlyser klarere vejledning fra ministeriet.
Kristoffer Hecquet

De socialfaglige ansatte i kommunerne skal tage sig af at vurdere vedkommendes arbejdsevne ud fra deres lægeligt beskrevne handicaps. Denne socialfaglige vurdering finder jeg for uprofessionel og tilfældig.

Niels Siebuhr
Formand for Forening af Praktiserende Speciallæger
Fakta

"Det er hverken den praktiserende læge eller speciallægens opgave at vurdere, hvorvidt pågældende er berettiget til pension. Det er heller ikke den praktiserende læge/speciallægens opgave at vurdere, i hvor høj grad erhvervsevnen ud fra en helhedsvurdering er nedsat. Det er alene pensionsmyndigheden, der ud fra alle oplysningerne i sagen skal vurdere pågældendes erhvervsevne og eventuelle berettigelse til pension"


Kilde: Velfærdsministeriets vejledning om førtidspension 2007

3F har bragt en række sager frem i lyset, hvor speciallægers anbefalinger, i forhold til om en person bør gives førtidspension, er blevet ignoreret af kommunerne. Det er ifølge 3F ofte endt med, at personer, der er erklæret ude af stand til at arbejde, alligevel sendes på arbejdsmarkedet af kommunernes sagsbehandler.

Skepsis over for lægekonsulenter
Det handler i særdeleshed om den måde, kommunerne benytter lægekonsulenter til at fortolke lægernes udtalelser.

"Nu er det desværre blevet sådan, at man i mange jobcentre lægger meget vægt på, hvad kommunernes egne lægekonsulenter siger i forhold til arbejdsevne. Og det er slet ikke det, der er meningen. Disse konsulenter skal alene oversætte de lægelige papirer, som socialrådgiverne ikke kan forstå. Og det er der, man kan se, at der er sket en fordrejning, og det så bliver sagsbehandlet på en forkert måde," siger Karin Petersen, der er socialrådgiver og arbejder for 3F.

0:000:00